Reddend zwemmen… wat is dat eigenlijk?

Naar aanleiding van het WK reddend zwemmen, of lifesaving zo u wilt, (http://www.lifesaving2016.com/), dat van 1 tot 18 september plaatsvond in Nederland, kijkt SwimNation.be naar wat deze kleine watersportbroer te bieden heeft.*

Om de 4 jaar worden de World Games georganiseerd. De World Games zijn een soort Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten. Dit jaar moesten de Belgen in het zwembadgedeelte in de top-10 eindigen om zich te plaatsen voor dit tornooi. Aangezien Polen als gastland automatisch geplaatst was, moest België top-9 halen. Het werd een bijzonder spannend zwembadgedeelte, maar de Belgen plaatsen zich uiteindelijk voor de World Games met een negende plaats met slechts 1 punt meer dan Japan en Nederland. Niet alleen de twee zilveren medailles op de line throw heren en de mannikin relay vrouwen wogen dus door, 1 punt verschil betekent dat iedere top-16 plaats cruciaal is geweest. Een echte teamprestatie.

Reddend zwemmen is een watersport die valt onder te verdelen in twee grote takken: het zwembadgedeelte en het “ocean”-gedeelte. Elk gedeelte heeft 6 individuele proeven en 4 aflossingsproeven. Op een WK of EK worden per land punten uitgedeeld naargelang de individuele plaatsen (i.e. 1e = 20 punten, 2e 18 punten, enz…) die meetellen voor het algemene ploegenklassement. Reddend zwemmen is dus een teamsport. Elk land moet alle proeven verdelen over maximaal 6 mannen en 6 vrouwen.

Zwembadgedeelte

In het zwembad heb je, naast gewoon zwemmen, 4 technieken die over de proeven verschillend worden verdeeld en/of gecombineerd. Voor zwemmers zijn dit geen onoverkomelijke technieken. Dit betekent dat een groot deel van de zwembadspecialisten wereldwijd (ex-) zwemmers zijn, wat zorgt voor een verbroederende zwemcultuur in dit gedeelte. Voorbeelden voor België zijn Dieter Dekoninck en Lorenz Weiremans die dit jaar meedoen aan het WK.

  • Onder een hindernis zwemmen

reddend1

  • Zwemmen met een pop

reddend2

  • Zwemmen met een boei

reddend3

  • Zwemmen met vinnen

reddend4

Oceangedeelte

Wie van een uitdaging op het strand houdt, komt in dit gedeelte zeker aan zijn/haar trekken! Dit spectaculaire gedeelte is ontstaan op de prachtige stranden in Australië en Nieuw-Zeeland toen kustredders van naburige reddingszones zich aan elkaar wilden meten. Het kan dus ook niet verbazen dat deze landen in dit onderdeel bijzonder sterk naar voor komen. Wat veldrijden is voor ons, dat is lifesaving voor de Ozzies:

In het open water gedeelte komen – net als in het zwembadgedeelte – 6 individuele proeven en 4 aflossingsproeven aan bod die de volgende 4 technieken testen:

  • Zwemmen

reddend5

  • Boarden

reddend6

  • Surf ski of kajakken

reddend7

  • Lopen (op zand)

reddend8

Het WK lifesaving vindt tweejaarlijks plaats. Na deze 2016-editie in Nederland, zal het WK in 2018 verhuizen naar Australië en in het Olympisch jaar 2020 naar Tokio, Japan. In 2012 werd het WK ook al in Australië georganiseerd. Als afsluiter geven we nog de aftermovie mee van deze editie, die meteen ook de sport goed samenvat.

Meer info over lifesaving: http://www.redfed.be/index.php/reddingssport

(Dit is een gastbijdrage door Jeroen Lecoutere. Wilt u ook eens een gastbijdrage aanleveren, neem dan contact op met de redactie.)

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s