Verkiezing zwemmer & zwemster van het jaar: de uitslagen

Zwemmer van het jaar: PIETER TIMMERS

Afbeeldingsresultaat voor pieter timmers rio

Pieter Timmers (BRABO), vice-Olympisch kampioen op het koningsnummer, is uw zwemmer van het jaar. Hij kreeg -weinig verrassend- de meeste stemmen (48,4%) toegekend en heeft dit jaar, terecht, nog een extra titel te vieren. De tweede plaats is voor Louis Croenen (SHARK). Met 24,9% van de stemmen onderscheidt de Olympisch vlinderfinalist zich scherp van zijn dichtste achtervolger, Basten Caerts (DBT). De 19-jarige Basten maakte afgelopen zomer zijn Olympische debuut op de 200m schoolslag en verbrak twee Belgische records (50m, 200m). Zijn prestaties van afgelopen jaar blonken het hardst uit voor 7% van de stemmers.

Emmanuel Vanluchene (GOLD) eindigt vierde in de verkiezing met 5,9% van de stemmen. Emmanuel zorgde mee voor estafettesucces met medailles in Londen en finaleplaatsen in Rio. Op de 200m wisselslag verbrak de Oostrozebekenaar zijn eigen Belgische record en zwom in Rio naar een 23ste plek. Op korte afstand volgt Dieter Dekoninck (BRABO) met 5,7%. Dieter vormde in 2016 een belangrijke schakel in de vrijeslagestafettes en toonde het afgelopen jaar een laatste maal zijn beste kunnen. De zesde plek van Glenn Surgeloose (BRABO) is onfortuinlijk voor de man die zich in 2016 van zijn allerbeste kant liet zien. Met Belgische records op de 200m vrijeslag, een halve finale in Rio, finaleplaatsen op de Europese kampioenschappen  en gedeelde estafetteëxploten nam de Gentenaar in de mooiste schoonheid afscheid van zijn sport. Dit kon 5,6% van de stemmers het meeste bekoren. Onze laatste genomineerde, Jasper Aerents (BZK), sluit de rangen met 2,4% van de stemmen. Jasper bracht met prestaties als het 4x100m brons in Londen, de 6de plek van dezelfde 4x100m in Rio en een persoonlijke record van 49,08 op de 100m vrijeslag  glans aan het jaar 2016.

Zwemster van het jaar: FANNY LECLUYSE

Afbeeldingsresultaat voor fanny lecluyse

Fanny Lecluyse (DM) is door jullie, net zoals vorig jaar, verkozen tot zwemster van het jaar. Met 35.9% van alle stemmen bleef ze ruim voor Lotte Goris. Het hoogtepunt van Fanny dit afgelopen zwemseizoen was ongetwijfeld haar Europese titel op de 200m schoolslag in Netanya, Israel (December 2015). Gezien dit resultaat nog na de vorige verkiezing viel, nemen we het toch nog op voor dit zwemseizoen. Verder koos Fanny ervoor om in 2016 weinig piekwedstrijden in te plannen, om zich ten volle te concentreren op de Olympische Spelen. Ze miste de halve finale op de 200m schoolslag jammergenoeg net, maar mag toch tevreden terug kijken op haar campagne. Lotte Goris (BRABO) eindigde met 25.5% van de stemmen op een fortuinlijke tweede plaats. Lotte bevestigde afgelopen jaar haar bloedvorm van 2015, en zwom maar net boven het BR op de 100m vrij op het EJK (55.92). Drie weken daarvoor had ze al een BR gezwommen op de 200m vrij op haar eerste EK bij de senioren.

De derde in de stand, Kimberly Buys (BRABO), heeft haar podiumplaats meer dan verdiend. Ze kreeg van jullie dan ook 22.3% van de stemmen. Ze zette de beste vrouwelijke prestatie neer in Rio door een nieuw persoonlijk record op de 100m vlinderslag te zwemmen: 57.91. Hiermee plaatste ze zich voor haar eerste Olympische halve finale ooit, en bewees ze nog steeds te kunnen meedraaien bij de absolute top. Eva Bonnet (Castor Club de Mons) eindigde vierde in onze eindejaarspoll met 16.3% van de stemmen. Ze verpulverde het afgelopen jaar het BR op de 1500m vrije slag, en bewees met prachtige resultaten op het EJK en de Open Franse Kampioenschappen dat ze klaar is om de aansluiting te maken bij de top, zowel in het zwembad als in open water.

Mannelijke belofte van het jaar: TIMON SWILLEN

Afbeeldingsresultaat voor timon swillen

De winnaar van belofte van het jaar bij de mannen is toptalent Timon Swillen (Tiense Zwemmers) geworden, met 32% van de stemmen. Als je kijkt naar zijn prestaties van het afgelopen jaar, is het haast moeilijker om tijden de vinden die geen PR waren voor hem, dan wél. Timon is de jongste (2000) van de genomineerden in de categorie ‘mannelijke belofte van het jaar’, en geldt als één van de Belgische talenten voor de toekomst. Timon heeft alle slagen onder de knie, en lijkt daarom wel de jongere versie van Emmanuel Vanluchene. Gezien Timon nog niet op zijn maximale trainingspotentieel zit, heeft hij in onze ogen dan ook nog veel groeimogelijkheden in de komende jaren. Als tweede in de verkiezing is Sebastien Demeulemeester (Neptunus Aalst) geëindigd, met 23.1% van de stemmen. Met tijden als 24.7, 54.5 & 2.03 op de 50-100-200m vlinderslag in groot bad, laat hij ons er alvast van dromen in de voetsporen van Louis Croenen (Shark) te treden. Na zich eerder al te kwalificeren voor de Europese Jeugdkampioenschappen, lijkt de volgende stap voor Seba nu de kwalificatie op het Europese toneel bij de Senioren.

Sjobbe Luyten (MOZKA) vervolledigt het podium op de derde plaats met 16.8% van de stemmen, en houdt zo nipt Alexandre Marcourt (STT) af, die 16.1% van de stemmen haalde. Voor beide zwemmers lijkt het enkel een kwestie van tijd vooraleer ze  zich zullen plaatsen voor hun eerste Europese wedstrijd bij de senioren. Op een bijzonder eervolle 5e plaats in onze eindejaarspoll vinden we Lucas Dal (DM) terug, met 12.1% van de stemmen. De lange afstand-zwemmer zwom naar tijden van 4.01 – 8.26 – 16.01 op de resp. 400-800-1500m vrije slag (groot bad), en ook op de 400m wisselslag kan Lucas mooie chrono’s voorleggen. De 17-jarige knaap lijkt dus het goede voorbeeld van zijn broer te volgen, en klaar om de volgende stap te zetten richting de top.

Vrouwelijke belofte van het jaar: CAMILLE BOUDEN (ZB)

Afbeeldingsresultaat voor camille bouden

De winnares van belofte van het jaar bij de vrouwen is met voorsprong Camille Bouden (ZB) geworden, met 35,8% van de stemmen. Camille plaatste zich bijna voor de Spelen, na de prachtige prestatie van de vrouwen- aflossing (4x200m) op het afgelopen EK in Londen. Camille er terug een heel mooi jaar op zitten, en dat vonden jullie blijkbaar ook, met ontelbare Persoonlijke Records op de teller, en mooie prestaties op de Belgische kampioenschappen en het EJK. Als Camille deze evolutie de komende jaren kan doorzetten, dan behoort Tokyo 2020 misschien wel tot de mogelijkheden.

Charissa Jochems (Shark) kreeg 28.6% van de stemmen en werd tweede in ons eindejaarspoll. Met mooie prestaties op het afgelopen EJK en persoonlijke records op de 100m & 200m vlinderslag en op de 200m wisselslag kan ze deze plaats zeker rechtvaardigen. Jade Smits (BRABO) vervolledigt het podium met een mooie derde plaats in het eindklassement, met 22,5% van de stemmen. Haar meerdere PR’s het Open BK en de Vlaamse Kampioenschappen leverden % van de stemmen op. Net naast het podium, maar op een bijzonder verdienstelijke plaats vinden we Valentine Dumont (NOC) terug met 13,1% van de stemmen. Ook Valentine heeft een topjaar achter de rug. Zo zwom ze in Amsterdam vorig jaar 4.15.98 op de 400 vrije slag, op het EJK in Hongarije 2.00.94 op de 200 vrije slag en 2.12.77 op datzelfde EJK op de 200 vlinderslag. Bovendien betwistte ze samen met Lotte Goris, Kimberley Buys en Juliette Casini de finale van de 4 x 200 vrije slag bij de dames tijdens het voorbije EK lange baan in Londen. Onder de vleugels van trainer Ronald Claes werkt ze nu aan haar doorbraak op het seniorenniveau.

Trainer(s) van het jaar: Ronald Gaastra – Ward Pellegrims

Afbeeldingsresultaat voor ronald gaastra

Ook de winnaar(s) van trainer(s) van het jaar zijn onveranderd gebleven tegenover vorig jaar. Ronald Gaastra (BRABO), samen met assistent-coach Ward Pellegrims (BRABO), werden door jullie met 43,2% van de stemmen naar de titel van trainers van het jaar gestemd. Met knalprestaties van Kimberly Buys en Glenn Surgeloose doorgeen het hele jaar, een doorbraak van Lorenz Weiremans bij de Belgische zwemtop, en met de zilveren medaille voor Pieter Timmers op deze Spelen als absoluut hoogtepunt, is die eerste plaats dan ook een logische beloning van een grand cru jaar voor beide coaches. Trainers Rik Valcke (TCW-VZF) en Wauter Derycke (TCW-VZF) kregen ook een heel pak stemmen, en werden met 32.6% knap tweede in onze eindejaarspoll. Ook zij brachten dit jaar meerdere zwemmers op de Spelen (Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene, Louis Croenen & Basten Caerts) en behaalden met Louis Croenen zelfs een individuele finale. Rik werd dit jaar door ook aangeduid als hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie, en wordt nu ook voltijds ondersteund door Sport Vlaanderen. Met jonge talenten onder zijn hoede, heeft Rik ook zeker kaarten voor de toekomst.

Erwin Verspauwen (BRABO) komt na enkele klinkende prestaties van zijn zwemmer Dieter Dekoninck (Brabo) uit op een mooie derde plaats in de categorie trainer van het jaar. Door Dieter Dekoninck na jaren van mindere prestaties terug op de Spelen te brengen, waar hij absolute toptijden liet noteren, bewees Erwin de knepen van het vak nog niet verleerd te zijn. Horatiu Droc (DM) eindigt vierde in deze verkiezing. Horatiu is een er is een ervaren rot in het vak, en bracht ook dit jaar Fanny Lecluyse weer op de Spelen. Ook Jonas Coreelman zwom onder zijn hoede meerdere Belgische records op de schoolslag, en jongelingen zoals de broers Dal – Logan Vanhuys, alsook Lise Michels maakten opnieuw een mooie evolutie dit jaar en hebben mooie prestaties neergezet op Europese jeugdkampioenschappen. Hij haalde ‘slechts’ 6.6% van de stemmen, maar dit is natuurlijk ook deels te wijten aan deze Nederlandstalige poll, die toch minder Franstaligen aan het stemmen zet.

Club van het jaar: BRABO

Afbeeldingsresultaat voor pieter timmers + Glenn surgeloose

Het zal voor niemand een verrassing zijn: BRABO is net zoals vorig jaar verkozen tot beste club van het jaar, met 34.5% van de stemmen. Met zwemmers als Pieter Timmers, Glenn Surgeloose, Kimberly Buys, Lorenz Weiremans, Dries Vangoetsenhoven, Wendy Van der Zanden, Alexander Trap, Lotte Goris en nog meerdere jonge talenten kan BRABO nog steeds gezien worden als dé club die dit jaar voor de beste prestaties zorgde. Shark komt uit op een mooie tweede plaats, met speerpunten Louis Croenen en Charissa Jochems. Zij leverden 24.3% van de stemmen op. Zwemclub STT komt uit op een mooie derde plaats, met 11.8% van de stemmen, waarmee ze respectievelijk Gold, BZK, DM en Leuven Aquatics afhouden. Alvast proficiat aan alle clubs en doe zo verder in 2017!

(L.V.)

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

2 gedachten over “Verkiezing zwemmer & zwemster van het jaar: de uitslagen”

  1. Proficiat aan alle winnaars maar ook aan alle geselecteerden. Geselecteerd worden is al een hele prestatie en eer en heb je zelf in handen, voor de volgende stap komen er andere factoren bij kijken. Voor mij persoonlijk had Juliette Dumont ook zeker een selectie verdiend bij de beloften van het jaar. Zowel Valentine maar evenzeer Juliette hebben zich afgelopen jaar naar voor gecatapulteerd waardoor ze nu (minstens) op gelijk niveau zitten als de Vlaamse beloften. Jammer dat de prestaties van Juliette wat over het hoofd gezien werden.

    Like

  2. Surgeloose was met grote voorsprong de beste zwemmer in 2016 buiten de fantastische medaille van Timmers. En de Waalse meisjes Dumont en Bonnet waren nu éénmaal wat beter dan de Vlaamse. Weinig kennis van zaken bij de stemmers?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s