Verkiezing Zwemmer & Zwemster van het jaar 2017

Voetballers hebben hun Gouden Schoen, zwemmers hebben sinds 2015 de Gouden Zwembril.  Kies voor jouw favoriete zwemmer, zwemster, mannelijke & vrouwelijke belofte en trainer door te klikken op de link op het eind van dit artikel. De uiteindelijke verkiezing zal doorgaan op maandag 8 januari, waar de winnaars per categorie bekend zullen worden gemaakt. Om de verkiezing toch wat objectief te laten verlopen, volgt hieronder een duiding van de prestaties van de genomineerden.

Capturezvvdvf

Pieter Timmers

Na het schitterende Olympisch jaar was het voor Pieter Timmers (Brabo) niet gemakkelijk om deze ongelofelijke prestatie te evenaren. Ook de geboorte van zijn dochtertje Jutta maakte van het afgelopen zwemjaar geen evidentie. Toch deed Pieter het opnieuw goed dit jaar. Hij haalde de halve finale op de 100m vrije slag op het WK in Budapest (HUN), en zwom zich op het EK klein bad in Kopenhagen opnieuw naar een zilveren medaille op de 100m vrije slag in een nieuw Belgisch Record.

25358461_1645054748889261_2213520080275884921_o

Louis Croenen

Ook voor Louis Croenen (ShaRK) was het niet gemakkelijk om zijn prachtige Olympische prestatie dit jaar te evenaren. Zowel op het WK in Budapest als op het EK in Kopenhagen wist hij zich niet te plaatsen voor de halve finales. Toch was het geen mislukt jaar te noemen voor Louis, want met persoonlijke records op de 100m vrije slag, de 100m vlinderslag en de 100/400m wisselslag, kan Louis toch terugkijken op meerdere hoogtepunten in 2017. Desondanks zijn wij ervan overtuigd dat het voor Louis in 2018 nog beter kan.

Capture

Emmanuel Vanluchene

Emmanuel Vanluchene (Gold) kreeg vorig jaar opnieuw te kampen met gezondheidsproblemen, en besliste er toen ook een punt achter te zetten. Toch maakte Emmanuel een comeback dit jaar, en deed dit met succes. Met een 4e plaats op de 100m wisselslag op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen toonde hij dat hij helemaal terug in topvorm verkeert. Met daarnaast nog schitterende prestaties en nationale titels op de vrije slag en vlinderslag nummers hoeft het voor ons geen betoog dat Emmanuel geselecteerd in deze categorie.

Capturedf

Basten Caerts

Basten Caerts (Beringse Tuimelaars) verkeerde de afgelopen twee jaar in een bloedvorm, maar kende dit jaar een wisselvallig seizoen. Ondanks de ontgoocheling voor het tegenvallende EK te Kopenhagen (wegens ziekte), kan Basten toch ook mooie adelbrieven voorleggen voor het afgelopen zwemjaar. Het schoolslagtalent zwom Nationale Records op de 50m schoolslag op het BK Open in Mei, maar deed het vooral goed op de World Cups in klein bad. Hij verbeterde alle Belgische Records op de schoolslagnummers op de Wereldbekers in Moskou en Eindhoven en deed het daarmee opnieuw fantastisch dit jaar.

Capturdfe

Jasper Aerents

Ook voor Jasper Aerents (BZK) was 2017 een seizoen met hoogtes en laagtes. Persoonlijke records zaten er niet in voor Jasper dit jaar, alsook geen kwalificaties voor halve finales op de grotere kampioenschappen. Desondanks deed Jasper het opnieuw goed in de aflossingen, en kan hij terug kijken op een al bij al constant zwemjaar. Wij wensen hem ook vanwege de volledige redactie van harte proficiat met de zwangerschap van zijn vrouw Kim!

25152339_1944597865569875_4312916286650520239_n

Dries Vangoetsenhoven

Ook Dries Vangoetsenhoven (Brabo) kan terugkijken op een mooi zwemjaar. Vooral in klein bad liet Dries dit jaar heel mooie tijden noteren, met persoonlijke records op de 50m & 100m vlinderslag. Het jaar eindigde ook op een hoogtepunt voor Dries, met een finale op de 4x50m vrije slag op het EK klein bad te Kopenhagen, en een fantastische split van 21″58. Wij hopen dan ook Dries in de toekomst individueel aan het werk te kunnen zien op het Europese toneel.

Capturedfdf

Sebastien De Meulemeester

Ook Voor Seba De Meulemeester was 2017 een absoluut topjaar. Als we terugkijken op zijn resultaten van het afgelopen jaar, is het haast moeilijk om wedstrijden te vinden waar hij niet naar een persoonlijk record zwom dan wel. Zowel op de kortere vrije slag nummers als op de vlinderslagsprint heeft Seba het afgelopen jaar zijn visitekaartje afgegeven, en vormt hij een te duchten concurrent voor Dries & Louis, wat het niveau in België alleen maar ten goede komt. Wij hopen alvast dat hij deze progressie door kan trekken, en wensen hem het allerbeste in het nieuwe jaar!

Captureabdf

Logan Vanhuys

Voor Logan Vanhuys (DM) betekende 2017 het jaar van de doorbraak in het open water zwemmen. Onder de hoede van de Roemeense trainer Horatiu Droc verraste hij vriend en vijand op zijn eerste WK open water ooit, door als 13e de finish te bereiken. Ook in het zwembad was het voor Logan een absoluut topjaar. Op de nationale kampioenschappen, zowel in groot als klein bad, reigde hij de persoonlijke records aan elkaar. Hij zwom zich ook meerdere keren naar nationale titels op de vlinderslag, wisselslag en vrije slag. Kortom, als Logan in 2018 even veel progressie kan maken als in het afgelopen zwemseizoen, dan mogen wij nog mooie dingen verwachten van de jonge knaap!

Captureatgagrvfwdsg

Captureqdfare

Fanny Lecluyse

Het hoogtepunt van Fanny (DM) dit afgelopen zwemseizoen was ongetwijfeld haar bronzen medaille op de 200m schoolslag in Kopenhagen, Denemarken afgelopen maand. Verder koos Fanny ervoor om in 2017 weinig piekwedstrijden in te plannen, om zich ten volle te concentreren op de Europese Kampioenschappen, waar ze op elk schoolslagnummer de finale haalde. Ondanks dat Fanny zich niet kon kwalificeren voor het afgelopen WK te Budapest, heeft ze het jaar dus in schoonheid afgesloten en kan ze terug met vertrouwen het komende jaar aanvatten. Met nog twee bronzen medailles op de World Cups in Berlijn en Eindhoven, en een nationaal record op de 400m wisselslag, zal de nominatie van Fanny als kandidaat zwemster van het jaar dan ook verre van een verrassing zijn.

25399034_1662087620504519_5495976833114426897_n

Kimberly Buys

Kimberly (Brabo) zwom vorig jaar haar eerste Olympische halve finale ooit, en bewees ze nog steeds te kunnen meedraaien bij de absolute top. Gezien dit misschien wel de sterkste prestatie uit haar carrière was, was het niet gemakkelijk voor Kimberly om deze knappe prestatie te evenaren. Maar wat in 2017 volgde, was niet van de poes. Kimberly verbeterde haar nationale records op de 50m en 100m vlinderslag, zowel in klein en groot bad, en zwom naar een bronzen medaille op de word cup in Berlijn. Verder behaalde ze op het WK te Budepast een bijzonder knappe finale op de 50m vlinderslag, en werd ze 7e. Met daarnaast nog een 5e en 6e plaats op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen op de 50m & 100m vlinderslag, verdient Kimberly dus dubbel en dik deze nominatie als kandidaat zwemster van het jaar.

Captureagrc

Valentine Dumont

Met enkele erg sterke prestaties op de middellange afstand in de vrije slag, alsook op de 200 vlinderslag, heeft ook Valentine Dumont er weer een sterk seizoen op zitten. Op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen kwalificeerde ze zich voor de rechtstreekse finale op de 200m vrije slag in een heel sterk Belgisch Record van 1’55″67 (!), maar ook op de 400m vrije slag (4’08) en de 200m vlinderslag (2’09) kwam ze bijzonder sterk voor de dag. Onder de vleugels van trainer Ronald Claes kan ze dus terugkijken op een geslaagde doorbraak op het seniorenniveau. Ook op het EJK in Netanya (ISR) afgelopen jaar deed ze het uitstekend. Met zilver op de 200m vrije slag en brons op de 200m vlinderslag mag ze oprecht fier zijn op haar uitstekende zwemseizoen.

Capturdfqave

 

Juliette Dumont

Ook Juliette Dumont (Embourg Natation) kan terugblikken op een heel mooi zwemseizoen. Met een heel mooie 4e en 5e plaats op de respectievelijk 100m (55″62) en 50m vrije slag (25″59) op het EJK in Netanya, heeft Juliette misschien wel haar beste zwemseizoen ooit achter de rug. Laat ons hopen dat ze dit, net zoals haar nichtje Valentine, het komende jaar kan doortrekken op het seniorenniveau!

Captureqfddf

Captureqvgmo

Timon Swillen

Als je naar de zwemresultaten van Timon Swillen (Tiense Zwemmers) kijkt van het jaar 2017, is het haast moeilijker om tijden de vinden die geen PR waren voor hem, dan wél. Timon is de jongste (2000) van de genomineerden in de categorie ‘mannelijke belofte van het jaar’, en geldt als één van de Belgische talenten voor de toekomst. Timon heeft alle slagen onder de knie, en lijkt daarom wel de jongere versie van Emmanuel Vanluchene. Gezien Timon nog niet op zijn maximale trainingspotentieel zit, heeft hij in onze ogen dan ook nog veel groeimogelijkheden in de komende jaren.

11701133_1005658009481057_5928043652383542084_n

Alexandre Marcourt

Alexandre Marcourt (STT) wordt al jaren bestempeld als groot talent, en heeft die status het afgelopen terug weten te bevestigen. Zijn beste tijden van 2017 heeft hij voornamelijk gezwommen op de Nationale kampioenschappen in Antwerpen en op Schotse nationale kampioenschappen in Edinburgh, waar hij zowel in klein als groot bad mooie resultaten neerzette [50m vrij: 22″81 (KB), 100m vrij: 48″80 (KB), 200m vrij: 1’49″8 (GB), 200m vrij: 1’46″4 (KB), en 400m vrij: 3’50” (KB)]. Op het afgelopen WJK in Indianapolis (USA) kon Alexandre jammergenoeg zijn persoonlijke records niet benaderen, en moest hij genoegen nemen met een 31e en 22e plaats. Ook op het EJK te Netanya (ISR) bleef de jongeling ietwat van zijn beste tijden verwijderd, en kon hij de finales niet bereiken. Toch zijn wij ervan overtuigd dat indien Alexandre perfect gepiekt is op een groot kampioenschap, hij nog heel mooie dingen zal laten zien.

Capturewcve

Lucas Dal

Lucas Dal (DM), broer van Thomas Dal, zwom afgelopen jaar opnieuw naar mooie resultaten onder het bewind van topcoach Horatiu Droc. De lange afstand-zwemmer zwom naar tijden van 1’52” en 3’59” op de resp. 200m en 400m vrije slag (groot bad), en ook op de wisselslag nummers kan Lucas mooie chrono’s voorleggen. De 18-jarige knaap lijkt dus het goede voorbeeld van zijn broer te volgen, en lijkt klaar om de volgende stap te zetten richting de top.

Captureagfrd

Sjobbe Luyten

Ook voor rugslag – specialist Sjobbe Luyten (MOZKA) was 2017 het jaar van de bevestiging. Hij maakte vorig jaar reeds de aansluiting met de Belgische top (meer specifiek met Nils, dien ondertussen in zwempensioen is gegaan, en Lander), en moest dit jaar dus tonen dat hij deze progressie kon doortrekken. Met hele mooie prestaties op de World Cup in Berlijn, en persoonlijke records op alle rugnummers dit seizoen (in zowel groot als klein bad), is het voor ons dus geen verrassing dat Sjobbe mee opgenomen wordt als kandidaat mannelijke belofte van het jaar.

Captureaefdf

Capturevgzij v

Anke Geeroms

Anke Geeroms (Brabo) was de enige Belgische dame die  afgelopen jaar deelnam aan het WJK in Indianapolis (USA), en deed het daar voortreffelijk. Met een tijd van 1’10 komt ze toch reeds aankloppen bij het hogere niveau. Het EJK in Netanya (ISR) was iets minder voor Anke, maar ze bereikte hier weliswaar de halve finales op alle schoolslag nummers. Ook haalde ze met de aflossing op de 4x100m bij de dames het bronzen plak binnen. Met persoonlijke records op zowat alle nummers die ze dit jaar zwom, is het voor ons dus een evidentie dat Anke geselecteerd werd als kandidaat vrouwelijke belofte van het jaar.

Captureaqeéf

Juliette Dumont

Ook Juliette Dumont (Embourg Natation) kan terugblikken op een heel mooi zwemseizoen. Met een heel mooie 4e en 5e plaats op de respectievelijk 100m (55″62) en 50m vrije slag (25″59) op het EJK in Netanya, heeft Juliette misschien wel haar beste zwemseizoen ooit achter de rug. Laat ons hopen dat ze dit, net zoals haar nichtje Valentine, het komende jaar kan doortrekken op het seniorenniveau!

Captureqfddf

Valentine Dumont

Met enkele erg sterke prestaties op de middellange afstand in de vrije slag, alsook op de 200 vlinderslag, heeft ook Valentine Dumont er weer een sterk seizoen op zitten. Op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen kwalificeerde ze zich voor de rechtstreekse finale op de 200m vrije slag in een heel sterk Belgisch Record van 1’55″67 (!), maar ook op de 400m vrije slag (4’08) en de 200m vlinderslag (2’09) kwam ze bijzonder sterk voor de dag. Onder de vleugels van trainer Ronald Claes kan ze dus terugkijken op een geslaagde doorbraak op het seniorenniveau. Ook op het EJK in Netanya (ISR) afgelopen jaar deed ze het uitstekend. Met zilver op de 200m vrije slag en brons op de 200m vlinderslag mag ze oprecht fier zijn op haar uitstekende zwemseizoen.

Capturdfqave

Lotte Goris

Voor Lotte Goris (Brabo) was 2017 opnieuw een beetje het jaar van de bevestiging. Na een absoluut topjaar gehad te hebben in 2015, was het aan haar om dit jaar te bewijzen dat ze deze evolutie voort kon zetten. Op het EJK deed ze dat gedeeltelijk, door de finale te bereiken op de 400m vrije slag. Wel haalde ze met de aflossingsteams op de 4x100m en 4x200m vrije slag resp. een bronzen en zilveren medaille binnen. Toch bleef ze een eind verwijderd van haar eigen persoonlijke record, en miste ze de finale op de 200m vrije slag op een haar na. Het WJK liet ze dit jaar links liggen in functie van andere piekwedstrijden. Van een mislukt seizoen kunnen we dus zeker niet spreken, al zijn we ervan overtuigd dat Lotte meer in haar mars heeft, en dit zal tonen in 2018.

Capturelotte

Jade Smits

Ook Jade Smits (Brabo) wist zich dit jaar opnieuw te plaatsen voor het EJK in Netanya, en plaatste zich daarbij voor de finale op de 50m rugslag. Met daarnaast nog persoonlijke records op zo goed als alle nummers waarop Jade deelnam dit seizoen op nationale kampioenschappen, heeft ze zeker deze nominatie verdiend. Jade kan misschien wel van het meest constante seizoen spreken uit haar jonge zwemcarrière, en heeft hopelijk nog heel wat moois te bieden in de (nabije) toekomst.

Captureqdfqdf

Camille Bouden

Camille Bouden beleefde in 2017 niet het beste jaar in haar zwemcarrière. Ze plaatste zich wel voor het EJK in Netanya (ISR), maar daar bleef ze ver boven haar persoonlijke records. Het WJK liet Camille links liggen in functie van andere piekwedstrijden. Toch sloot ze het EJK heel mooi af, door naar het zilver te zwemmen met de aflossingsploeg op de 4x200m vrije slag. Op basis van deze mooie prestatie, selecteren we Camille dan ook als kandidaat vrouwelijke belofte van het jaar.

LONDON SWIMMING EC FRIDAY

Captureqfbvqvg

Ronald Gaastra – Ward Pellegrims

Met knalprestaties van Kimberly Buys en Pieter Timmers dit jaar, en de doorbraak van Dries Vangoetsenhoven en Sebastien De Meulemeester op het Europese toneel, maakt Ronald Gaastra (Brabo) – met assistent-coach Ward Pellegrims – opnieuw kans om voor het derde jaar op rij trainer van het jaar te worden. Jaar in jaar uit komt Ronald met hele mooie adelbrieven, en absolute topprestaties van zijn zwemmers naar voor. Hij slaagt er ook altijd in om zijn zwemmers naar hun beste vorm te begeleiden op de juiste momenten, wat op zich ook geen certitude is. Kortom kan Ronald dit jaar opnieuw op mooie resultaten terugblikken en met vertrouwen het nieuwe jaar in duiken.

Capturearegfd

Rick Valcke – Wauter Derycke

Ook Rik Valcke (TCW) bracht dit jaar opnieuw meerdere zwemmers naar het Europese toneel. Louis Croenen kon zich plaatsen voor zowel het WK in Budapest als het EK te Kopenhagen. Zowel Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene als Basten Caerts wisten zich ook te plaatsen voor het EK klein bad.  Rik werd vorig jaar ook aangeduid als hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie, en wordt sindsdien ook voltijds ondersteund door Sport Vlaanderen. Met jonge talenten onder zijn hoede, heeft Rik dus ook zeker nog kaarten voor de toekomst.

Captureqdgf

Horatiu Droc

Horatiu Droc (RDM) is een ervaren rot in het vak, en stuwde ook dit jaar Fanny Lecluyse weer naar een Europese medaille. Ook jongelingen zoals de broers Dal – Logan Vanhuys, alsook Lise Michels maakten opnieuw een mooie evolutie dit jaar en hebben mooie prestaties neergezet, met de 13e plaats op het WK open water van Logan als hoogtepunt. Kortom heeft Horatiu dus, zoals ieder jaar, opnieuw consistente prestaties op niveau neergezet met zijn zwemmers.

25498069_1662187163827898_4125278941905861542_n

Ronald Claes

Ronald Claes heeft er een schitterend zwemjaar opzitten als coach van de Waalse Zwemfederatie, want hij leidde zijn twee toptalenten (die zusjes Dumont) naar erg knappe prestaties op de grote kampioenschappen dit jaar. Juliette is ondertussen naar de top van België geklommen op de 50m en 100m vrije slag, terwijl Valentine onklopbaar lijkt te zijn op de 200m vrije slag en de 200m vlinderslag. Met nog enkele andere jonge talenten onder zijn vleugels, heeft Ronald buiten de nichtjes ook zeker nog troeven voor de toekomst.

Capture123

Capture

Wil je je stem op je favoriete zwemmer en zwemster uitbrengen? Doe dat dan snel via de volgende link:

https://docs.google.com/forms/d/1o3ZRuX8WJgVXjam5vSLQZLvTknkZSOhugXiPdPqV2jw/edit

(LV)

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

One thought on “Verkiezing Zwemmer & Zwemster van het jaar 2017”

  1. Beste,Camille Bouden behaalde ook een limiet voor het WJK op de 1500 vrij maar besliste in samenspraak met de trainers om niet derl te nemfn.Dit geheel ter zijde

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s