Verkiezing zwemmer & zwemster van het jaar: de uitslagen

Zwemmer van het jaar: EMMANUEL VANLUCHENE

Capture123

Emmanuel Vanluchene (Gold) is dit jaar uw zwemmer van het jaar geworden, met 28,3% van de stemmen. Op een totaal van een duizendtal stemmen, bleef hij grootste concurrent Pieter Timmers 5 stemmen voor. Met een prachtige comeback en een 4e plaats op de 100m wisselslag op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen, toonde hij dat hij helemaal terug in topvorm verkeert. Met daarnaast nog schitterende prestaties en nationale titels op de vrije slag en vlinderslag nummers, heeft Emmanuel zijn rentrée naar de zwemwereld in stijl gebracht.  De tweede plaats is voor Pieter Timmers (Brabo). Met 27,9% van de stemmen pakte Pieter uiterst nipt naast de titel zwemmer van het jaar. Toch heeft Pieter opnieuw een mooi jaar achter de rug. Hij haalde de halve finale op de 100m vrije slag op het WK in Budapest (HUN), en zwom zich op het EK klein bad in Kopenhagen opnieuw naar een zilveren medaille op de 100m vrije slag in een nieuw Belgisch Record. Met daarbij de geboorte van zijn eerste dochtertje Jutta, is het misschien wel het mooiste jaar uit het leven van Pieter geworden.

Dries Vangoetsenhoven (Brabo) eindigt derde in de verkiezing met 13,2% van de stemmen. Ook Dries kan terugkijken op een mooi zwemjaar. Vooral in klein bad liet Dries dit jaar heel mooie tijden noteren, met persoonlijke records op de 50m & 100m vlinderslag. Het jaar eindigde ook op een hoogtepunt voor Dries, met een finale op de 4x50m vrije slag op het EK klein bad te Kopenhagen, en een fantastische split van 21″58. Net naast het podium, maar toch op een mooie vierde plaats, eindigt dit jaar Basten Caerts (DBT), met 11,6% van alle stemmen. Het schoolslagtalent zwom Nationale Records op de 50m schoolslag op het BK Open in Mei, maar deed het vooral goed op de World Cups in klein bad. Hij verbeterde alle Belgische Records op de schoolslagnummers op de Wereldbekers in Moskou en Eindhoven en deed het daarmee opnieuw fantastisch dit jaar. Vlinderslagspecialist Louis Croenen (Shark), eindigt dit jaar 5e in de verkiezing zwemmer van het jaar. Met een WK selectie en persoonlijke records op de 100m vrije slag, de 100m vlinderslag en de 100/400m wisselslag, kan ook Louis terugkijken op meerdere hoogtepunten in 2017.

Sebastien De Meulemeester (Brabo) behaalde 6.2% van de stemmen en eindigt daarmee op een knappe 6e plaats. Ook Voor Seba De Meulemeester was 2017 een absoluut topjaar. Als we terugkijken op zijn resultaten van het afgelopen jaar, is het haast moeilijk om wedstrijden te vinden waar hij niet naar een persoonlijk record zwom dan wel. Zowel op de kortere vrije slag nummers als op de vlinderslagsprint heeft Seba het afgelopen jaar zijn visitekaartje afgegeven, en vormt hij een te duchten concurrent voor Dries & Louis, wat het niveau in België alleen maar ten goede komt. Logan Vanhuys (RDM) eindigt dit jaar met 3.1% van de stemmen zevende in de verkiezing. Onder de hoede van de Roemeense trainer Horatiu Droc verraste hij vriend en vijand op zijn eerste WK open water ooit, door als 13e de finish te bereiken. Ook in het zwembad was het voor Logan een absoluut topjaar. Op de nationale kampioenschappen, zowel in groot als klein bad, reigde hij de persoonlijke records aan elkaar. Op een eervolle achtste plaats komt Jasper Aerents (BZK), met 1% van de stemmen. Persoonlijke records zaten er niet in voor Jasper dit jaar, alsook geen kwalificaties voor halve finales op de grotere kampioenschappen. Desondanks deed Jasper het opnieuw goed in de aflossingen, en kan hij terug kijken op een al bij al constant zwemjaar. Wij wensen hem ook vanwege de volledige redactie van harte proficiat met de zwangerschap van zijn vrouw Kim!

Zwemster van het jaar: FANNY LECLUYSE

Afbeeldingsresultaat voor fanny lecluyse

Fanny Lecluyse (DM) is door jullie, net zoals vorig jaar, verkozen tot zwemster van het jaar. Met 34,0% van alle stemmen bleef ze Kimberly Buys nipt voor. Het hoogtepunt van Fanny dit afgelopen zwemseizoen was ongetwijfeld haar Europese medaille op de 200m schoolslag in Kopenhagen, Denemarken. Verder koos Fanny ervoor om in 2017 weinig piekwedstrijden in te plannen, om zich ten volle te concentreren op de Europese Kampioenschappen, waar ze op elk schoolslagnummer de finale haalde. Ondanks dat Fanny zich niet kon kwalificeren voor het afgelopen WK te Budapest, heeft ze het jaar dus in schoonheid afgesloten en kan ze terug met vertrouwen het komende jaar aanvatten. Met nog twee bronzen medailles op de World Cups in Berlijn en Eindhoven, en een nationaal record op de 400m wisselslag, is de overwinning van Fanny in de categorie ‘zwemster van het jaar’ dus meer dan te rechtvaardigen. Kimberly Buys (BRABO) eindigde met 30,8% van de stemmen op een fortuinlijke tweede plaats. Kimberly verbeterde haar nationale records op de 50m en 100m vlinderslag, zowel in klein en groot bad, en zwom naar een bronzen medaille op de word cup in Berlijn. Verder behaalde ze op het WK te Budepast een bijzonder knappe finale op de 50m vlinderslag, en werd ze 7e. Met daarnaast nog een 5e en 6e plaats op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen op de 50m & 100m vlinderslag, is het dus niet verwonderlijk dat ze het Fanny dit jaar knap lastig maakte om zwemster van het jaar te worden.

De derde in de stand, Valentine Dumont (Namur Olympic Club), heeft haar podiumplaats meer dan verdiend. Ze kreeg van jullie dan ook 29.3% van de stemmen, en stond halverwege de verkiezing nog aan de leiding. Met enkele erg sterke prestaties op de middellange afstand in de vrije slag, alsook op de 200 vlinderslag, heeft ook Valentine Dumont er weer een sterk seizoen op zitten. Op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen kwalificeerde ze zich voor de rechtstreekse finale op de 200m vrije slag in een heel sterk Belgisch Record van 1’55″67 (!), maar ook op de 400m vrije slag (4’08) en de 200m vlinderslag (2’09) kwam ze bijzonder sterk voor de dag. Onder de vleugels van trainer Ronald Claes kan ze dus terugkijken op een geslaagde doorbraak op het seniorenniveau. Ook op het EJK in Netanya (ISR) afgelopen jaar deed ze het uitstekend. Met zilver op de 200m vrije slag en brons op de 200m vlinderslag mag ze oprecht fier zijn op haar uitstekende zwemseizoen. Haar nichtje Juliette Dumont (Embourg Natation) eindigde mooi vierde in onze eindejaarspoll met 5,9% van de stemmen. Met een heel mooie 4e en 5e plaats op de respectievelijk 100m (55″62) en 50m vrije slag (25″59) op het EJK in Netanya, heeft Juliette misschien wel haar beste zwemseizoen ooit achter de rug. Laat ons hopen dat ze dit, net zoals haar nichtje Valentine, het komende jaar kan doortrekken op het seniorenniveau!

Mannelijke belofte van het jaar: ALEXANDRE MARCOURT

Capturewcve

De winnaar van belofte van het jaar bij de mannen is toptalent Alexandre Marcourt (STT) geworden, met 33,2% van de stemmen. Alexandre wordt al jaren bestempeld als groot talent, en heeft die status het afgelopen terug weten te bevestigen. Zijn beste tijden van 2017 heeft hij voornamelijk gezwommen op de Nationale kampioenschappen in Antwerpen en op Schotse nationale kampioenschappen in Edinburgh, waar hij zowel in klein als groot bad mooie resultaten neerzette [50m vrij: 22″81 (KB), 100m vrij: 48″80 (KB), 200m vrij: 1’49″8 (GB), 200m vrij: 1’46″4 (KB), en 400m vrij: 3’50” (KB)]. Op het afgelopen WJK in Indianapolis (USA) kon Alexandre jammergenoeg zijn persoonlijke records niet benaderen, en moest hij genoegen nemen met een 31e en 22e plaats. Ook op het EJK te Netanya (ISR) bleef de jongeling ietwat van zijn beste tijden verwijderd, en kon hij de finales niet bereiken. Toch zijn wij ervan overtuigd dat indien Alexandre perfect gepiekt is op een groot kampioenschap, hij nog heel mooie dingen zal laten zien.

Als tweede in de verkiezing is Timon Swillen (Tiense Zwemmers) geëindigd, met 26.6% van de stemmen. Als je naar de zwemresultaten van Timon Swillen (Tiense Zwemmers) kijkt van het jaar 2017, is het haast moeilijker om tijden de vinden die geen PR waren voor hem, dan wél. Timon is de jongste (2000) van de genomineerden in de categorie ‘mannelijke belofte van het jaar’, en geldt als één van de Belgische talenten voor de toekomst. Timon heeft alle slagen onder de knie, en lijkt daarom wel de jongere versie van Emmanuel Vanluchene. Gezien Timon nog niet op zijn maximale trainingspotentieel zit, heeft hij in onze ogen dan ook nog veel groeimogelijkheden in de komende jaren.

Sjobbe Luyten (MOZKA) vervolledigt het podium op de derde plaats met 25.8% van de stemmen, en houdt zo Lucas Dal (DM) af, die 14.4% van de stemmen haalde. Wij hopen ook voor deze beide zwemmers dat ze hun evolutie van het afgelopen jaar kunnen doortrekken in 2018.

Vrouwelijke belofte van het jaar: VALENTINE DUMONT

Capturebcd

De winnares van belofte van het jaar bij de vrouwen is met voorsprong Valentine Dumont (Namur Olympic Club) geworden, met 33,3% van de stemmen. Valentine zwom een heel knap jaar, met twee medailles op het EJK als hoogtepunt. Op het afgelopen EK klein bad te Kopenhagen kwalificeerde ze zich voor de rechtstreekse finale op de 200m vrije slag in een heel sterk Belgisch Record van 1’55″67 (!), maar ook op de 400m vrije slag (4’08) en de 200m vlinderslag (2’09) kwam ze bijzonder sterk voor de dag. Onder de vleugels van trainer Ronald Claes kan ze dus terugkijken op een meer dan geslaagde doorbraak op het seniorenniveau. Ook op het EJK in Netanya (ISR) afgelopen jaar deed ze het uitstekend. Met zilver op de 200m vrije slag en brons op de 200m vlinderslag mag ze oprecht fier zijn op haar uitstekende zwemseizoen. Als Valentine deze evolutie de komende jaren kan doorzetten, dan behoort Tokyo 2020 volgens ons tot de mogelijkheden.

Anke Geeroms (BRABO) kreeg 19.7% van de stemmen en werd tweede in ons eindejaarspoll. Anke was de enige Belgische dame die  afgelopen jaar deelnam aan het WJK in Indianapolis (USA), en deed het daar voortreffelijk. Met een tijd van 1’10 komt ze toch reeds aankloppen bij het hogere niveau. Ook haalde ze met de aflossing op de 4x100m bij de dames het bronzen plak binnen. Lotte Goris (BRABO) vervolledigt het podium met een mooie derde plaats in het eindklassement, met 18,1% van de stemmen. Op het EJK haalde Lotte uit met haar mooiste prestatie van het jaar, door onder andere de finale te bereiken op de 400m vrije slag. Daarnaast haalde ze met de aflossingsteams op de 4x100m en 4x200m vrije slag resp. een bronzen en zilveren medaille binnen.

Net naast het podium, maar op een bijzonder verdienstelijke plaats vinden we Camille Bouden (Bruinvissen Diksmuide) terug met 13,2% van de stemmen. Juliette Dumont (Embourg natation) en Jade Smits (BRABO) eindigen respectievelijk 5e en 6e, ondanks beide dames er opnieuw een knap seizoen op hebben zitten.

Trainer(s) van het jaar: RIK VALCKE – WAUTER DERYCKE

Captureqdgf

Rik Valcke (TCW-VZF), samen met assistent-coach Wauter Derycke (TCW-VZF), werden door jullie met 35,1% van de stemmen naar de titel van trainers van het jaar gestemd. Met knalprestaties van Emmanuel Vanluchene en Basten Caerts, een WK selectie voor Louis Croenen, en de Europese selectie van Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene als Basten Caerts en Louis Croenen, is die eerste plaats dan ook een mooie beloning van een sportief geslaagd jaar voor beide coaches. Trainers Ronald Gaastra (Brabo) en Ward Pellegrims (Brabo) kregen ook een heel pak stemmen, en werden met 33.3% knap tweede in onze eindejaarspoll. Ook zij zorgden dit jaar voor meerdere mooie momenten, zoals de knalprestaties van Kimberly Buys en Pieter Timmers, en de doorbraak van Dries Vangoetsenhoven en Sebastien De Meulemeester op het Europese toneel.

Ronald Claes (FFBN) komt na enkele klinkende prestaties van de nichtjes Dumont uit op een mooie derde plaats in de categorie trainer van het jaar, met 20,2% van de stemmen. Ronald heeft er een schitterend zwemjaar opzitten als coach van de Waalse Zwemfederatie, want hij leidde zijn twee toptalenten naar erg knappe prestaties op de grote kampioenschappen dit jaar. Juliette is ondertussen naar de top van België geklommen op de 50m en 100m vrije slag, terwijl Valentine onklopbaar lijkt te zijn op de 200m vrije slag en de 200m vlinderslag. Met nog enkele andere jonge talenten onder zijn vleugels, heeft Ronald buiten de nichtjes ook zeker nog troeven voor de toekomst. Op een vierde plaats, maar toch met 11,4% van de stemmen, eindigt Horatiu Droc (RDM) in de verkiezing van trainer van het jaar. Horatiu is een ervaren rot in het vak, en stuwde ook dit jaar Fanny Lecluyse weer naar een Europese medaille. Ook jongelingen zoals de broers Dal – Logan Vanhuys, alsook Lise Michels maakten opnieuw een mooie evolutie dit jaar en hebben mooie prestaties neergezet, met de 13e plaats op het WK open water van Logan als hoogtepunt. Kortom heeft Horatiu dus, zoals ieder jaar, opnieuw consistente prestaties op niveau neergezet met zijn zwemmers.

Club van het jaar: BRABO

Captureabc

Het zal voor niemand een verrassing zijn: BRABO is net zoals vorig jaar verkozen tot beste club van het jaar, met 40% van de stemmen. Met zwemmers als Pieter Timmers, Kimberly Buys, Dries Vangoetsenhoven, Sebastien De Meulemeester, Lorenz Weiremans, Lotte Goris en nog meerdere jonge talenten kan BRABO nog steeds gezien worden als dé club die dit jaar voor de beste prestaties zorgde. GOLD komt uit op een mooie tweede plaats, met hoofdambassadeur Emmanuel Vanluchene. Zij leverden 13.3% van de stemmen op. Zwemclub STT komt uit op een mooie derde plaats, met 12% van de stemmen, waarmee ze respectievelijk Shark, Leuven Aquatics, RDM, BZK en MEGA afhouden. Alvast proficiat aan alle clubs en doe zo verder in 2018!

(L.V.)

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s