Hangzhou 2018: Dag 1 Finales

Tijdens de finales van de eerste dag van het WK korte baan in het Chinese Hangzhou hebben Daiya Seto (JPN)  en de Amerikaanse heren meteen voor een wereldrecord gezorgd op de 200m vlinderslag en de 4 x 100m vrije slag. Fanny Lecluyse (BEL) zorgde meteen voor een Belgisch hoogtepunt door zich als zesde te plaatsen voor de finale van de 50m schoolslag. De volledige uitslagen kan u hier terugvinden.

400m Vrije Slag – Heren – Finale

In de finale van de 400m vrije slag zwom Danas Rapsys (LTU) naar een fantastisch nieuw kampioenschapsrecord van 3.34.01. Henrik Christiansen (NOR) werd knap tweede en Gabriele Detti (ITA) pakte bij zijn eerste wedstrijd op internationaal niveau na een jaar vol blessureleed meteen terug een medaille. De Russische heren Andrei Malyutin (RUS) en Alekandr Krasnykh (RUS) vielen naast het podium.

🥇 Goud Danas Rapsys LTU 🇱🇹 3.34.01
🥈 Zilver Henrik Christiansen NOR 🇳🇴 3.36.64
🥉 Brons Gabriele Detti ITA 🇮🇹 3.37.54

200m Vrije Slag – Dames – Finale

Ariarne Titmus (AUS) heeft in de finale van de 200m vrije slag afgerekend met Mallory Comerford. Met een tijd van 1.51.38 was ze ruim vier tienden sneller dan haar Amerikaanse concurrente. Femke Heemskerk (NED) mocht als derde mee het podium op. Federica Pellegrini (ITA) strandde op de meest ondankbare plaats.

🥇 Goud Ariarne Titmus AUS 🇦🇺 1.51.38
🥈 Zilver Mallory Comerford USA 🇺🇸 1.51.81
🥉 Brons Femke Heemskerk NED 🇳🇱 1.52.36

100m Rugslag – Heren – Halve Finales

Jiayu Xu (CHN) plaatste zich als snelste voor de finale van de 100m rugslag morgen in een tijd van 49.21. Daarin zal hij de strijd moeten aangaan met wereldrecordhouder Kliment Kolensikov (RUS) die zich als vierde plaatse. Guido Guilherme (BRA), regerend Olympisch kampioen Ryan Murphy (USA), voormalig Olympisch kampioen Matt Grevers (USA), Robert Glinta (ROU), Christian Diener (GER) en Mitch Larkin (AUS) zijn de andere finalisten. Voor een plaats bij de beste acht was een tijd van 50.12 nodig. Voor Simone Sabbione (ITA) en Ryosuke Irie (JPN) waren de halve finales het eindstation.

50m Schoolslag – Dames – Halve Finales

Zoals verwacht gaat wereldrecordhoudster Alia Atkinson (JAM) als snelste door naar de finale van de 50m schoolslag. Met een tijd van 29.54 bleef ze wel nog bijna een seconde verwijderd van haar wereldrecord. Martina Carraro (ITA), Ruta Meilutyte (LTU) en Jenna Laukkanen (FIN) bleven ook nog onder de 30 seconden. Katie Meili (USA), onze landgenote Fanny Lecluyse (BEL) en Ida Hulkko (FIN) verzekerden zich ook van een ticket voor de finale.

200m Vlinderslag – Heren – Finale

Daiya Seto (JPN) heeft tijdens de eerste dag van het tornooi meteen voor een wereldrecord gezorgd. In een strijd met wereldrecordhouder Chad Le Clos (RSA) vertrok hij in een snoeiharde 51.29, maar liefst 1,6 seconden onder het wereldrecordschema. Le Clos volgde echter het tempo van de Japanner. Beide heren vielen wat stil, Seto nog iets meer dan de Zuid-Afrikaan, maar uiteindelijk behield de Japanner met een tijd van 1.48.24 nog net acht honderdsten overschot op  Le Clos. Beiden bleven dus onder het vorige record van 1.48.56 dat Le Clos in 2013 neerzette in Signapore. Thuiszwemmer Li Zhuhao (CHN) mocht als derde mee op het podium.

🥇 Goud Daiya Seto JPN 🇯🇵 1.48.24 WR
🥈 Zilver Chad Le Clos RSA 🇿🇦 1.48.32
🥉 Brons Li Zhuhao CHN 🇨🇳 1.50.39

400m Wisselslag – Dames – Finale

Niemand kon Katinka Hosszu (HUN) iets maken in de finale van de 400m wisselslag. Met een tijd van 4.21.40 acteerde de ‘Iron Lady’ op hoog niveau. Melanie Margalis (USA) werd afgetekend tweede. Fantine Lesaffre (FRA) was in de strijd om het brons nipt sneller dan Ilaria Cusinato (ITA).

🥇 Goud Katinka Hosszu HUN 🇭🇺 4.21.40
🥈 Zilver Melanie Margalis USA 🇺🇸 4.25.84
🥉 Brons Fantine Lesaffre FRA 🇫🇷 4.27.31

100m Schoolslag – Heren – Halve Finales

Fabio Scozzoli (ITA) en Kirill Prigoda (RUS) gaan in respectievelijk 56.30 en 56.31 als snelsten door naar de finale van de 100m schoolslag. Ook Yasuhiro Koseki (JPN), Ilya Shymanovich (BLR), Lizhuo Wang (CHN), Cameron van der Burgh (RSA), Andrew Wilson (USA) en Arno Kamminga (USA) gaan door. Voor onder meerMichael Andrew (USA), Nicolo Martinenghi (ITA) en Felipe Lima (BRA) valt het doek. Voor de finale volstond een tijd van 57.09.

100m Rugslag – Dames – Halve Finales

De Amerikaanse dames Olivia Smoliga (USA) en Kathleen Baker (USA) plaatsten zich als snelsten voor de finale van de 100m rugslag in 56.13 en 56.27 respectievelijk. Ook wereldrecordhoudster Katinka Hosszu (HUN), Georgia Davies (GBR) en Emily Seebohm (AUS) plaatsten zich vlot. Minna Atherton (AUS), Simona Kubova (RUS) en Emi Moronuki (JPN) bemachtigden de laatste plaatsjes in de finale, waarvoor een tijd van 57.32 nodig.

200m Wisselslag – Heren – Finale

Het thuispubliek heeft de eerste avondsessie al meteen het volkslied uit volle borst mogen meezingen, want Shun Wang (CHN) pakte toch enigzins verrassend de winst op de 200m wisselslag. Met een tijd van 1.51.01 was hij maar liefst anderhalve seconde sneller dan Josh Prenot (USA) en Hiromasa Fujimori (JPN). Mitch Larkin (AUS) strandde op vijf honderdsten van een seconde van brons.

🥇 Goud Shun Wang CHN 🇨🇳 4.21.40
🥈 Zilver Josh Prenot USA 🇺🇸 4.25.84
🥉 Brons Hiromasa Fujimoro JPN 🇯🇵 4.27.31

4 x 100m Vrije Slag – Dames – Finale

Ondanks van ijzersterke splits van Femke Heemskerk (NED) en Ranomi Kromowidjojo (NED) met respectievelijk 50.93 en 50.77, heeft Nederland toch zijn meerder moeten erkennen in de Amerikaanse Dames. Olivia Smoliga (USA), Lia Neal (USA), Mallory Comerford (USA) en Kelsi Dahlia (USA) tikten aan in 3.27.78 en bleven onze noorderburen precies 24 honderdsten van een seconde voor. Thuisploeg China mocht verrassend als derde ploeg mee op het podium.

🥇 Goud Verenigde Staten

 • Olivia Smoliga
 • Lia Neal
 • Mallory Comerford
 • Kelsi Dahlia
USA 🇺🇸 3.27.78

 • 52.71
 • 52.58
 • 51.09
 • 51.40
🥈 Zilver Nederland

 • Kim Busch
 • Femke Heemskerk
 • Maaike de Waard
 • Ranomi Kromowidjojo
NED 🇳🇱 3.28.02

 • 53.19
 • 50.93
 • 50.13
 • 50.77
🥉 Brons China

 • Menghui Zhu
 • Junxuan Zhang
 • Xiaohan Liu
 • Jingzhuo Wang
CHN 🇨🇳 3.30.92

 • 52.58
 • 52.28
 • 53.26
 • 52.80

4 x 100m Vrije Slag – Heren – Finale

De Amerikaanse heren hebben het voorbeeld van hun damesploeg gevolgd. In een nek-aan-nek-race met de Russiche heren waarin beide ploegen onder het wereldrecord doeken trokken de Amerikanen nipt aan het langste eind. 3.03.03 versus 3.03.11 veel spannender kon niet. Het vorige record was in handen van de Verenigde Staten en dateerde van 2009. Caeleb Dressel (USA), Blake Pieroni (USA), Michael Chadwick (USA) en Ryan Held (USA) bleven allemaal onder de 46 seconden. Waar enkel Vladimir Morozov (RUS) en Kliment Kolesnikov (RUS) dat deden bij de Russen. In de strijd om het brons was Brazilië net vijf honderdsten van een seconden sneller dan de Italiaanse heren.

🥇 Goud Verenigde Staten

 • Caeleb Dressel
 • Blake Pieroni
 • Michael Chadwick
 • Ryan Held
USA 🇺🇸 3.03.03 WR

 • 45.66
 • 45.75
 • 45.86
 • 45.76
🥈 Zilver Rusland

 • Vladislav Grinev
 • Sergei Fesikov
 • Vladimir Morozov
 • Kliment Kolesnikov
RUS 🇷🇺 3.03.11

 • 46.38
 • 46.21
 • 45.06
 • 45.46
🥉 Brons Brazilië

 • Matheus Santana
 • Marcelo Chierighini
 • Cesar Cielo Filho
 • Breno Correia
BRA 🇧🇷 3.05.15

 • 46.83
 • 46.34
 • 46.37
 • 45.61

PV

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s