Hangzhou 2018: Dag 3 Finales

Kirill Prigoda (RUS) zorgde op de 200m schoolslag voor dé prestatie van de avond door het wereldrecord van Marco Koch (GER) naar de geschiedenis te verwijzen. Ook de Amerikanen zorgden op de 4 x 50m wisselslag voor gemengde teams nog maar eens voor een nieuw wereldrecord. Wereldtitels waren er verder nog voor Lisa Bratton (USA), Chad Le Clos (RSA), Ranomi Kromowidjojo (NED) en Jianjiahe Wang (CHN)  De volledige uitslagen kan u hier terugvinden.

200m Schoolslag – Heren – Finale

De eerste wedstrijd van de avondsessie zorgde al meteen voor vuurwerk. Korte-baan-specialist Kirill Prigoda (RUS) zwom naar winst in een fantastisch nieuw wereldrecord van 2.00.16. Daarmee komt de grens van de twee minuten ontzettend dicht bij. Het oude record dateerde uit 2016 in Berlijn en stond met 2.00.44 op naam van Marco Koch (GER) die vandaag zijn meerder moest erkennen in Prigoda, maar ook in de verrassend sterke thuiszwemmer Haiyang Qin (CHN) die het zilver pakte. Yasuhiro Kosesi (JPN) en Josh Prenot (USA) eindigden op duidelijke afstand vierde en vijfde.

🥇 Goud Kirill Prigoda RUS 🇷🇺 2.00.16 WR
🥈 Zilver Haiyang Qin CHN 🇨🇳 2.01.15
🥉 Brons Marco Koch GER 🇩🇪 2.01.42

100m Vrije Slag – Dames – Finale

Vooraf was duidelijk dat het goud op de 100m vrije slag bij de dames naar Nederland zou gaan. Het was enkel de vraag of Ranomi Kromowidjojo (NED) dan wel Femke Heemskerk (NED) zich wereldkampioene zou mogen noemen. ‘Kromo’ keerde na 50m samen met Mallory Comerford (USA) als eerste en trek daarna ontzettend sterk door. Met een nieuw kampioenschapsrecord van 51.14 pakte ze de titel op het koninginnennummer. Met die tijd bleef ze wel nog een eind verwijderd van het wereldrecord dat met 50.25 op naam van de afwezige Cate Campbell (USA) staat. Femke Heemskerk remonteerde nog net Comerford nog in de strijd om zilver.

🥇 Goud Ranomi Kromowidjojo NED 🇳🇱 51.14 CR
🥈 Zilver Femke Heemskerk NED 🇳🇱 51.60
🥉 Brons Mallory Comerford USA 🇺🇸 51.63

100m Wisselslag – Heren – Halve Finales

Met een nieuw wereldjuniorenrecord van 50.90 plaatste Kliment Kolesnikov (RUS) zich als snelste voor de finale van de 100m wisselslag. Hij was de enige die onder de 51 seconden bleef. Wereldrecordhouder Vladimir Morozov (RUS) neemt niet deel aan dit nummer tijdens dit WK. Dat opent perspectieven voor diens jonge landgenoot. Marco Orsi (ITA), Michael Andrew (USA) enHiromasa Fujimori (JPN) zullen vermoedelijk onder elkaar uitmaken wie Kolesnikov mag vergezellen op het podium morgen. Shun Wang (CHN) die eerder de 200m wisselslag won, Caio Pumputis (BRA), Sergei Fesikov (RUS) en Kenneth To (HKG) zijn de andere finalisten. Voor een plaats in de finale was een tijd van 52.33 nodig.

200m Rugslag – Dames – Finale

In een veld met Kathleen Baker (USA), Emily Seebohm (AUS) en Katinka Hosszu (HUN) was het toch wel wat verrassend Baker’s landgenote Lisa Bratton (USA) die de titel in de wacht sleepte. Na een zorgvuldig ingedeelde race en met een verschroeiende laatste 50 zwom ze nog voorbij Baker en Seebohm naar een tijd van 2.00.71, goed voor goud. Kathleen Baker strandde op acht honderdsten van een seconde. Seebohm verwees de ‘Iron Lady’ en wereldrecordhoudster naar de meest ondankbare plaats.

🥇 Goud Lisa Bratton USA 🇺🇸 2.00.71
🥈 Zilver Kathleen Baker USA 🇺🇸 2.00.79
🥉 Brons Emily Seebohm AUS 🇦🇺 2.01.37

50m Vrije Slag – Heren – Halve Finales

In een nieuw Amerikaans record van 20.51 plaatste topfavoriet Caeleb Dressel (USA) zich als snelste voor de finale van de 50m vrije slag. Ook Ben Proud (GBR), Vladimir Morozov (RUS) en Cameron McEvoy (AUS) bleven nog onder de 21 seconden. Simonas Bilis (LTU), voormalig Olympisch kampioen Cesar Cielo Filho (BRA), Bradley Tandy (RSA) en titelverdediger Jesse Puts (NED)  zien we morgen ook terug. Voor een plaats bij de snelste acht was een tijd van 21.12 nodig.

50m Vlinderslag – Dames – Halve Finales

Ranomi Kromowidjojo (NED) kende een productieve dag, want naast winst op de 100m vrije slag, plaatste ze zich in 24.84 ook als snelste voor de finale van de 50m vlinderslag. Daarin worden Holly Barratt (AUS) en Kelsi Dahlia (USA) haar belangrijkste uitdagers in de strijd om het goud. Kromo’s landgenote Maaike de Waard (NED), Melanie Henique (FRA), Yichun Wang (CHN), Haley Black (CAN) en Aliena Schmidtke (GER) zijn de andere finalistes. De ‘cut’ lag op 25.60.

100m Vlinderslag – Heren – Finale

Iedereen verwachtte een titanenstrijd tussen Chad Le Clos (RSA) en Caeleb Dressel (USA) in de finale van de 100m vlinderslag en dat kregen we. Le Clos vertok in een erg snelle 22.39, Dressel maakte jacht in de tweede vijftig, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de wereldrecordhouder met 48.50 versus 48.71. Thuiszwemmer Zhuhao Li (CHN) hield Mehdy Metella (FRA) en Marius Kusch (GER) achter zich in de strijd om het brons.

🥇 Goud Chad Le Clos RSA 🇿🇦 48.50
🥈 Zilver Caeleb Dressel USA 🇺🇸 48.71
🥉 Brons Zhuhao Li CHN 🇨🇳 49.25

100m Wisselslag – Dames – Halve Finales

Wereldrecordhoudster en topfavoriete Katinka Hosszu (HUN) gaat als snelste door naar de finale van de 100m wisselslag. Runa Imai (JPN), Alia Atkinson (JAM), Melanie Margalis (USA) en Kathleen Baker (USA) zullen wellicht hoogstens voor zilver en brons strijden. Ook Jenna Laukkanen (FIN), Rika Omoto (JPN) en Emily Seebohm (AUS) bemachtigden een plaatsje in de finale. Ye Shiwen (CHN) kwam met haar tijd van 58.94 drie tienden van een seconde te kort voor een plek in de finale.

50m Rugslag – Heren – Halve Finales

Maar liefst vier heren bleven al onder de 23 seconden tijdens de halve finales van de 50m rugslag. Evgeny Rylov (RUS) voerde het pak aan in 22.68, maar ook Ryan Murphy (USA), Jiayu Xu (CHN) en Shane Ryan (IRL) doken onder die grens. Guilherme Guido (BRA), Simone Sabbioni (ITA), Kliment Kolesnikov (RUS) en Christian Diener (GER) stootten ook door. Mitch Larkin (AUS), Matt Grevers (USA) en Robert Glinta (ROU) grepen toch wel verrassend naast een ticket voor de finale. Daarvoor was een tijd van 23.18 nodig.

800m Vrije Slag – Dames – Finale

Zoals verwacht heeft de jonge Jiangjiahe Wang (CHN), wereldrecordhoudster op de 400m vrije slag, de titel op de 800m vrije slag verovert. Met haar tijd van 8.04.35 was ze bijna vier seconden sneller dan Simona Quadarella (ITA) en Leah Smith (USA). Wel bleef ze nog ver verwijderd van de 7.59.34 die Mireia Belmonte Garcia (ESP) neerzette in 2013.

🥇 Goud Jianjiahe Wang CHN 🇨🇳 8.04.35
🥈 Zilver Simona Quadarella ITA 🇮🇹 8.08.03
🥉 Brons Leah Smith USA 🇺🇸 8.08.75

4 x 50m Wisselslag – Mixed – Finale

Geen dag zonder wereldrecord voor ‘Team USA’, want ook op de derde dag zwom hun estafetteteam naar een wereldrecord. Olivia Smoliga (USA), Michael Andrew (USA), Kelsi Dahlia (USA) en Caeleb Dressel (USA), met een split van 20.09, doken met 1.36.40 ruim onder de 1.37.17 die hun landgenoten hadden neergezet tijdens het ‘Duel in the Pool’ in 2013. Nederland zwom dankzij de dames Ranomi Kromowidjojo (NED) en Femke Heemskerk (NED), split 22.90, maar ook dankzij een goede split van Ties Elzerman (NED) , naar zilver. Rusland legde beslag op de derde plaats en hield Japan achter zich.

🥇 Goud Verenigde Staten

 • Olivia Smoliga
 • Michale Andrew
 • Kelsi Dahlia
 • Caeleb Dressel
USA 🇺🇸 1.36.40 WR

 • 25.85
 • 25.75
 • 24.71
 • 20.09
🥈 Zilver Nederland

 • Jesse Puts
 • Ties Elzerman
 • Ranomi Kromowidjojo
 • Femke Heemskerk
NED 🇳🇱 1.37.05

 • 23.87
 • 26.01
 • 24.27
 • 22.90
🥉 Brons Rusland

 • Kliment Kolesnikov
 • Oleg Kostin
 • Rozaliya Nasretdinova
 • Mariia Kameneva
RUS 🇷🇺 1.37.33

 • 22.97
 • 25.52
 • 25.23
 • 23.61

PV

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s