Hangzhou 2018: Dag 4 Finales

Fanny Lecluyse (BEL) plaatste zich knap als vijfde voor de finale van de 100m schoolslag. Stiekem mag ze nu beginnen dromen, maar het doet vooral het beste verhopen voor de 200m op zondag. Ariarne Titmus (AUS) zorgde voor dé prestatie van de avond met een wereldrecord op de 400m vrije slag. Ook de Amerikaanse heren deden opnieuw hun duid in het zakje qua spektakel en verbeterden het wereldrecord op de 4 x 50m vrije slag. Brazilië zorgde dan weer voor de grootste verrassing door op de 4 x 200m vrije slag de wereldtitel te pakken in een nieuw wereldrecord. Eindbalans: drie wereldrecords. Verder waren er nog titels voor: Ranomi Kromowidjojo (NED), Vladimir Morozov (RUS), Katinka Hosszu (HUN), Kliment Kolesnikov (RUS) en Evgeny rylov (RUS). Via OmegaTiming kan u de volledige uitslagen terugvinden.

4 x 50m Vrije Slag – Heren – Finale

Met een nieuw wereldrecord, hoe kan het ook anders, hebben de Amerikaanse heren de wereldtitel verovert op de 4 x 50m vrije slag. Het vorige record stond op naam van Rusland sinds het WK korte baan in Doha (QAT) vier jaar geleden. Caeleb Dressel (USA) moest als startzwemmer wel nog zijn meerdere erkennen in Vladimir Morozov (RUS), 22.43 versus 22.39, maar nadien zorgden Ryan Held (USA), Jack Conger (USA) en Michael Chadwick (USA) dat de Russen genoegen moesten nemen met zilver. Italië was in de strijd om het brons meer dan een seconde sneller dan Australië. Daardoor haalt Santo Condorelli (ITA) zijn eerste medaille voor zijn nieuwe thuisland, nadat hij de Canadese sportnationaliteit inruilde voor de Italiaanse.

🥇 Goud Verenigde Staten

 • Caeleb Dressel
 • Ryan Held
 • Jack Conger
 • Michael Chadwick
USA 🇺🇸 1.21.80 WR

 • 20.43
 • 20.25
 • 20.59
 • 20.53
🥈 Zilver Rusland

 • Vladimir Morozov
 • Evgeny Sedov
 • Ivan Kuzmenko
 • Evgeny Rylov
RUS 🇷🇺 1.22.22

 • 20.39
 • 20.82
 • 20.64
 • 20.37
🥉 Brons Italië

 • Santo Condorelli
 • Andrea Vergani
 • Lorenzo Zazzeri
 • Alessandro Miressi
ITA 🇮🇹 1.22.90

 • 21.27
 • 20.44
 • 20.57
 • 20.62

50m Vlinderslag – Dames – Finale

In een nieuw kampioenschapsrecord van 24.47 heeft Ranomi Kromowidjojo (NED) zich autoritair tot wereldkampioene op de 50m vlinderslag gekroond. Ze was daarmee ruim drie tienden van een seconde sneller dan Holly Barratt (AUS) en Kelsi Dahlia (USA), de enige andere twee dames die onder de 25 seconden bleven.

🥇 Goud Ranomi Kromowidjojo NED 🇳🇱 24.47 CR
🥈 Zilver Holly Barratt AUS 🇦🇺 24.80
🥉 Brons Kelsi Dahlia USA 🇺🇸 24.97

100m Wisselslag – Heren – Finale

In de finale kregen we een mooie strijd te zien tussen Kliment Kolesnikov (RUS) en Marco Orsi (ITA). Beide heren gingen zij aan zij de tweede vijftig in, waarna Orsi naar de leiding zwom in de schoolslag. Kolesnikov remonteerde de Italiaan echter gemakkelijk in de laatste 25m en zette met 50.63 een erg mooi nieuw kampioenschapsrecord en wereldjuniorenrecord neer. Orsi tikte exact vier tienden van een seconde later aan. Hiromasa Fujimori (JPN) was in de strijd om het brons een fractie van een seconde sneller dan Michael Andrew (USA) en Sergei Fesikov (RUS).

🥇 Goud Kliment Kolesnikov RUS 🇷🇺 50.63 CR
🥈 Zilver Marco Orsi ITA 🇮🇹 51.03
🥉 Brons Hiromasa Fujimori JPN 🇯🇵 51.53

100m Wisselslag – Dames – Finale

Katinka Hosszu (HUN) zwom relatief makkelijk naar winst op de 100m wisselslag bij de vrouwen. Kathleen Baker (USA) lag na 50m wel aan de leiding, maar door een zwakke schoolslag zakte de Amerikaanse helemaal weg. Hosszu won in 57.26, Runa Imai (JPN) bleef als enige andere dame nog onder de 58 seconden. Alia Atkinson (JAM) hield Melanie Margalis achter zich in de strijd om het overige podiumplekje.

🥇 Goud Katinka Hosszu HUN 🇭🇺 57.26
🥈 Zilver Runa Imai JPN 🇯🇵 57.85
🥉 Brons Alia Atkinson JAM 🇯🇲 58.11

50m Vlinderslag – Heren – Halve Finales

Wereldrecordhouder Nicholas Santos (BRA), 38 (!) jaar oud, plaatste zich vlot als snelste voor de finale van de 50m vlinderslag. Met zijn tijd van 21.96 was hij bijna vier tienden van een seconde sneller dan Chad Le Clos (RSA) die als tweede doorgaat. Ook Marius Kusch (GER), Takaya Yasue (JPN), Mikhail Vekovishchev (RUS), Dylan Carter (TTO), Takeshi Kawamoto (JPN) en Ryan Coetzee (RSA) wisten zicht te plaatsen voor de finale. Piero Codia (ITA) en Matteo Rivolta (ITA) vallen af. Voor een plaats bij de beste acht was een tijd van 22.75 nodig.

400m Vrije Slag – Dames – Finale

Ariarne Titmus (AUS) zorgde voor dé prestatie van de avond in de finale van de 400m vrije slag. De Australische domineerde van start tot finish en versloeg zo thuiszwemster en wereldrecordhoudster Jianjiahe Wang (CHN). Méér zelfs: Titmus snoept ook het wereldrecord af, want met de winnende tijd van 3.53.92 was ze vijf honderdsten van een seconde sneller dan Wang in Boedapest twee maand geleden. Bingjie Li (CHN) rogde wel voor troost voor het thuispubliek door Leah Smith (USA) te kloppen in de strijd om brons.

🥇 Goud Ariarne Titmus AUS 🇦🇺 3.53.92 WR
🥈 Zilver Jianjiahe Wang CHN 🇨🇳 3.54.56
🥉 Brons Bingjie Li CHN 🇨🇳 3.57.99

50m Vrije Slag – Heren – Finale

Hoewel hij wereldrecordhouder is, kwam Vladimir Morozov (RUS) niet aan de start van de 100m wisselslag op dit tornooi om zich volledig te focussen op de 50m vrije slag. Met succes zo blijkt, want in een titanenstrijd met Caeleb Dressel (USA) pakte hij de wereldtitel op de kortste afstand. Met zijn tijd van 20.33 benaderd hij het wereldrecord van Florent Manaudou (FRA) tot op zeven honderdsten van een seconde. De verrassend sterke Bradley Tandy (RSA) profiteerde van de uitsluiting van Benjamin Proud (GBR) en hield Simonas Bilis (LTU), Pawel Juraszek (POL) en Cameron McEvoy (AUS) achter zich in de strijd om het podium.

🥇 Goud Vladimir Morozov RUS 🇷🇺 20.33
🥈 Zilver Caeleb Dressel USA 🇺🇸 20.54
🥉 Brons Bradley Tandy RSA 🇿🇦 20.94

50m Rugslag – Dames – Halve Finales

De kersverse wereldkampioene op de 100m rugslag, Oliva Smoliga (USA), gaat als snelste door naar de finale van de 50m rugslag bij de dames. Met 26.06 voerde zij het pak aan. Caroline Pilatsch (AUT) kwam eveneens sterk voor de dag. Georgia Davies (GBR), Miyuki Takemura (JPN), Yuanhui Fu (CHN), Alicja Tchorz (POL), Holly Barratt (AUS) en Ranomi Kromowidjojo (NED) zien we morgen terug in de finale. Wereldrecordhoudster Etiene Medeiros (BRA), Kathleen Baker (USA) en Emily Seebohm (AUS) kwamen er helemaal niet aan te pas

50m Rugslag – Heren – Finale

In de finale van de 50m rugslag bij de heren heeft Evgeny Rylov (RUS) het laken naar zich toegetrokken. Met een tijd van 22.58 was hij vijf honderdsten van een seconde sneller dan Ryan Murphy (USA). Shane Ryan (IRL) zorgde voor een prachtige eerste Ierse medaille van het tornooi. Hij versloeg Kliment Kolesnikov (RUS) met een honderdste van een seconde in de strijd om de bronzen plak. Kolesnikov zette met 22.77 wel een nieuw wereldjuniorenrecord neer. Guilherme Guido (BRA) kwam drie honderdsten te kort voor het podium.

🥇 Goud Evgeny Rylov RUS 🇷🇺 22.58
🥈 Zilver Ryan Murphy USA 🇺🇸 22.63
🥉 Brons Shane Ryan IRL 🇮🇪 22.76

100m Schoolslag – Dames – Halve Finales

Fanny Lecluyse (BEL) heeft zich knap als vijfde geplaatst voor de finale van de 100m schoolslag bij de dames. Met haar tijd van 1.04.82 bleef ze maar dertien honderdsten verwijderd van haar Belgische record en tikte ze als tweede aan in haar halve finale. Dit maakt dat Lecluyse stiekem mag dromen van het podium, maar vooral dat ze zondag echt mag dromen van iets groots op de 200m schoolslag. Wereldrecordhoudster Alia Atkinson (JAM) gaat als snelste door in 1.04.07, voor Jessica Hansen (AUS) en Katie Meili (USA). Shi Jinglin (CHN), Martina Carraro (ITA), Jenna Laukkanen (FIN) en Kanako Watanabe (JPN) zijn de andere finalistes. Voor Jessica Vall (ESP) en een erg zwakke Ruta Meilutyte (LTU) werden deze halve finales dus het eindstation. Voor een plek in de finale volstond een tijd van 1.05.09.

4 x 200m Vrije Slag – Heren – Finale

brazil

De 4 x 200m vrije slag bij de heren zorgde voor een zoveelste wereldrecord bij de estafettes tijdens dit tornooi, maar voor één keer waren het niet de Amerikanen die aan het feest waren. Het toch wel verrassend sterke Brazilië trok in een nek-aan-nek-race met de Russen aan het langste eind. Ook China, met Sun Yang (CHN), Shun Wang (CHN) en rugzwemmer Jiayu Xu (CHN), mengde zich even in de strijd en lag na drie zwemmers aan de leiding, maar tegen het eindschot van Breno Correia (BRA), die Aleksandr Krasnykh (RUS) nog net remonteerde, was niemand opgewassen. Bij de Brazilianen bleven met Correia en Fernando Scheffer maar liefst twee zwemmers onder de 1.41. Met een eindtijd 6.46.81 bleven de Brazilianen Rusland met drie (!) honderdsten van een seconde voor en werd het vorige record van Rusland, uit 2010 in Dubai, met ruim twee seconden verbeterd. China versloeg de Amerikanen voor het brons. Toch wel tegenvallend voor de Amerikaanse heren dat ze geen podiumplaats wisten te bemachtigen. Wereldkampioen Blake Pieroni (USA) zorgde na de eerste 200m wel nog voor de leiding, maar zijn teamgenoten konden de lijn niet doortrekken.

🥇 Goud Brazilië

 • Luiz Altamir Melo
 • Fernando Scheffer
 • Leonardo Coelho Santos
 • Breno Correia
BRA 🇧🇷 6.46.81 WR

 • 1.42.03
 • 1.40.99
 • 1.42.81
 • 1.40.98
🥈 Zilver Rusland

 • Martin Malyutin
 • Mikhail Vekovishchev
 • Ivan Girev
 • Aleksandr Krasnykh
RUS 🇷🇺 6.46.84

 • 1.42.34
 • 1.41.57
 • 1.41.85
 • 1.41.05
🥉 Brons China

 • Ji Xinjie
 • Xu Jiayu
 • Sun Yang
 • Shun Wang
CHN 🇨🇳 6.47.83

 • 1.42.67
 • 1.41.68
 • 1.41.25
 • 1.41.93

PV

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s