Hangzhou 2018: Dag 5 Finales

Fanny Lecluyse (BEL) is als zevende geëindigd in de finale van de 100m schoolslag. Nu wordt het voor haar echt uitkijken naar haar beste nummer, de 200m schoolslag, morgen. Wereldtitels waren er vandaag voor Rusland, Katinka Hosszu (HUN), Nicholas Santos (BRA), Olivia Smoliga (USA), Daiya Seto (JPN), Alia Atkinson (JAM) en de Chinese dames. Alle uitslagen zijn te vinden op OmegaTiming.

4 x 50m Wisselslag – Heren – Finale

Op de 4 x 50 wisselslag bij de heren viel voor één keer eens geen wereldrecord te noteren. Wel kregen we een erg mooie strijd tussen Rusland en de Verenigde Staten te zien. Kliment Kolesnikov (RUS), Oleg Kostin (RUS), Mikhail Vekovishchev (RUS) en Evgeny Rylov (RUS) waren met 1.30.54 36 honderdsten van een seconde sneller dan hun Amerikaans collega’s. Wel bleven ze nog precies één tiende van een seconde verwijderd van hun eigen wereldrecord dat ze vorig jaar tijdens het EK hadden neergezet. Vooral in de schoolslag maakt Kostin het verschil met Michael Andrew (USA). In de strijd om het brons waren de Brazilianen een fractie van een seconde sneller dan Italië.

🥇 Goud Rusland

 • Kliment Kolesnikov
 • Oleg Kostin
 • Mikhail Vekovishchev
 • Evgeny Rylov
RUS 🇷🇺 1.30.54

 • 22.87
 • 25.36
 • 22.09
 • 20.22
🥈 Zilver Rusland

 • Ryan Murphy
 • Michael Andrew
 • Caeleb Dressel
 • Ryan Held
USA 🇺🇸 1.30.90

 • 22.73
 • 26.16
 • 21.70
 • 20.31
🥉 Brons Brazilië

 • Guilherme Guido
 • Felipe Lima
 • Nicholas Santos
 • Cesar Cielo Filho
BRA 🇧🇷 1.31.49

 • 22.97
 • 25.48
 • 22.02
 • 21.02

200m Wisselslag – Dames – Finale

Ondanks haar mindere vormpeil heeft Katinka Hosszu (HUN) toch relatief gemakkelijk de 200m wisselslag naar haar hand gezet. Na 100m lag Kathleen Baker (USA) aan de leiding, maar de Amerikaanse zwemt typisch de vlinderslag en rugslag bijzonder hard, waarna ze met relatief zwakke schoolslag en vrije slag gedeeltes wegzakt. Hosszu nam over in de schoolslag en stond de leiding niet meer af. In een tijd van 2.03.25 was ze ruim een seconde sneller dan Melanie Margalis (USA) die haar instortende landgenote Baker ook nog passeerde. Olympisch kampioene van Londen Ye Shiwen (CHN) eindige op de dichtste ereplaats.

🥇 Goud Katinka Hosszu HUN 🇭🇺 2.03.25
🥈 Zilver Melanie Margalis USA 🇺🇸 2.04.62
🥉 Brons Kathleen Baker USA 🇺🇸 2.05.54

100m Vrije Slag – Heren – Halve Finales

Met een knappe tijd van 45.89 gaat Chad Le Clos (RSA) als snelste door naar de finale van de 100m vrije slag. Daarin zal hij moeten strijden met Vladimir Morozov (RUS), die ook nog onder de 46 seconden bleef, en Caeleb Dressel (USA) voor de titel op het koningsnummer. Vladislav Grinev (RUS), Katsumi Nakamura (JPN), Blake Pieroni (USA), Simonas Bilis (LTU) en Mehdy Metella (FRA) bemachtigden ook een plaats bij de beste acht. Cameron McEvoy (AUS) kwam met zijn tijd van 46.69 zestien honderdsten van een seconde te kort voor een plaats in de finale. Ook Alessandro Miressi (ITA), in de zomer nog Europees kampioen op de lange baan, valt af.

100m Vllinderslag – Dames – Halve Finales

Kelsi Dahlia (USA) was duidelijk de snelste vanmiddag in de halve finales van de 100m vlinderslag. Met haar tijd van 55.09 was ze de enige die onder de 56 seconden bleef. Elena di Liddo (ITA), Ai Soma (JPN), Dalene Dias (BRA) volgden op verre afstand. Zij zullen het vermoedelijk onder elkaar uivechten voor zilver en brons. Ook Kendyl Stewart (USA), Yufei Zhang (CHN), Ilaria Bianchi (ITA) en Yichun Wang (CHN) zien we morgen terug. Voor een plaats in de finale was een tijd van 56.80 nodig.

50m Vlinderslag – Heren – Finale

De 38(!)-jarige wereldrecordhouder Nicholas Santos (BRA), die in 2012 ook al goud won op de 50m vlinderslag en zijn internationaal debuut maakte op het WK lange baan in Fukuoka (JPN) in 2001, heeft zijn rol van topfavoriet waargemaakt. In een nieuw kampioenschapsrecord van 21.81 versloeg hij Chad Le Clos, die ook wel nog onder de 22 seconden bleef. De tijd van Santos was slechts zes honderdsten van een seconde trager dan het wereldrecord dat hij begin oktober liet optekenen in Boedapest. Dylan Carter (TTO) bezorgde Trinidad and Tobago zowaar een medaille, door Marius Kusch (GER) twee honderdsten van een seconde voor te blijven. Carter is misschien wel de opvolger van George Bovell III (TTO).

🥇 Goud Nicholas Santos BRA 🇧🇷 21.81 CR
🥈 Zilver Chad Le Clos RSA 🇿🇦 21.97
🥉 Brons Dylan Carter TTO 🇹🇹 22.38

50m Vrije Slag – Dames – Halve Finales

Ranomi Kromowidjojo (NED) trekt de lijn van dit kampioenschap gewoon door en plaatste zich vlot als snelste voor de finale van de 50m vrije slag. Haar landgenote en trainingspartner Femke Heemskerk (NED) zette de tweede tijd neer, maar zal in de finale moeten afrekenen met Etiene Medeiros (BRA), Mallory Comerford (USA), Mariia Kameneva (RUS) en Holly Barratt (AUS) in de strijd om zilver en brons. Heemskerk liet wel al fantastische splits optekenen in de estafettes, benieuwd of ze dat kan omzetten naar een knappe individuele prestatie. Ook Menghui Zhu (CHN) en Madison Kennedy (USA) zien we morgen terug. Melanie Henique (FRA) en Michelle Coleman (SWE) vallen af. Een tijd van precies 24 seconden volstond voor een plaats bij de snelste acht.

50m Schoolslag – Heren – Halve Finales

Cameron van der Burgh (RSA) zal morgen in zijn allerlaatste 50m schoolslag van start gaan in baan vier, want in de halve finales was hij met 25.76 de snelste voor Fabian Schwingenschlogl (GER), Joao Gomes Junior (BRA), Kirill Prigoda (RUS), Ilya Shymanovich (BLR), Huseyin Emre Sakci (TUR), Oleg Kostin (RUS) die allen ook 26 rond of sneller zwommen. Felipe Lima (BRA) pakte het laatste plaatsje voor de neus van Nicolo Martinenghi (ITA) en Fabio Scozzoli (ITA), 26.01 vs. 26.03 en 26.04. Toch tegenvallend voor Scozzoli na een sterk seizoen vorig jaar.

50m Rugslag – Dames – Finale

Olivia Smoliga (USA) heeft geheel naar verwachting de wereldtitel op de 50m rugslag op haar naam geschreven. Met een tijd van 25.88 bleef ze wel nog 21 honderdsten van een seconde verwijderd van het wereldrecord, maar was ze wel elf honderdsten sneller dan de Oostenrijkse Caroline Pilhatsch (AUT) die haar absolute internationale doorbraak kent. Na zilver op de 50m vlinderslag pakte Holly Barratt (AUS) nu brons op de 50m rugslag. Ze was twee honderdsten van een seconde sneller dan thuiszwemster Yuanhui Fu (CHN).

🥇 Goud Olivia Smoliga USA 🇺🇸 25.88
🥈 Zilver Caroline Pilhatsch AUT 🇦🇹 25.99
🥉 Brons Holly Barratt AUS 🇦🇺 26.04

400m Wisselslag – Heren – Finale

Daiya Seto (JPN) verpulverde de tegenstand in de finale van de 400m wisselslag bij de heren. Met zijn tijd van 3.56.43 was hij meer dan zes seconden sneller dan Thomas Fraser-Holmes (AUS) die na een dopingschorsing zijn terugkeer viert op het internationale toneel. Met zijn tijd kwam Seto bovendien tot op 93 honderdsten van het wereldrecord van Ryan Lochte (USA). Brandonn Almeida (BRA) die op het WK in Boedapest voor het eerst finale behaalde op dit nummer, werd knap derde in een nieuw persoonlijk record van 4.03.71, waarmee hij exact één seconde sneller was dan Peter Bernek (HUN) en Gergely Gyurta (HUN).

🥇 Goud Daiya Seto JPN 🇯🇵 3.56.43
🥈 Zilver Thomas Fraser-Holmes AUS 🇦🇺 4.02.74
🥉 Brons Brandonn Almeida BRA 🇧🇷 4.03.71

100m Schoolslag – Dames – Finale

Net als bij de 50m schoolslag eerder deze week is Fanny Lecluyse (BEL) vandaag als zevende geëindigd in de finale van de 100m schoolslag. Met haar tijd van 1.05.13 was ze iets trager dan in de halve finales gisteren. Een lichte verbetering van haar Belgisch record had haar misschien wel een medaille kunnen opleveren, want Jessica Hansen (AUS) pakte brons in 1.04.61. Voor onze landgenote wordt het nu vooral uitkijken naar haar beste nummer, de 200m schoolslag, dat morgen wordt betwist. De titel ging naar Alia Atkinson (JAM) die Katie Meili (USA) nipt voorbleef.

🥇 Goud Alia Atkinson JAM 🇯🇲 1.03.51
🥈 Zilver Katie Meili USA 🇺🇸 1.03.63
🥉 Brons Jessica Hansen AUS 🇦🇺 1.04.61

4 x 200m Vrije Slag – Dames – Finale

De Chinese dames hebben het thuispubliek een absoluut hoogtepunt geschonken door het Amerikaanse kwartet met Leah Smith (USA), Mallory Comerford (USA), Melanie Margalis (USA) en Erika Brown (USA) zonder al te veel problemen te verslaan in de finale van de 4 x 200m vrije slag. Australië lag dankzij startzwemster Ariarne Titmus (AUS) tot halfweg aan de leiding, maar zakte daarna weg. Wel hielden ze nog net stand tegen Rusland dat vierde werd.

🥇 Goud China

 • Li Bingjie
 • Yang Junxuan
 • Zhang Yuhan
 • Wang Jianjiahe
CHN 🇨🇳 7.34.08

 • 1.54.56
 • 1.53.06
 • 1.53.94
 • 1.52.52
🥈 Zilver Verenigde Staten

 • Leah Smith
 • Mallory Comerford
 • Melanie Margalis
 • Erika Brown
USA 🇺🇸 7.35.30

 • 1.55.85
 • 1.53.00
 • 1.53.59
 • 1.52.86
🥉 Brons Australië

 • Ariarne Titmus
 • Minna Atherton
 • Carla Buchanan
 • Abbey Harkin
AUS 🇦🇺 7.36.40

 • 1.52.22
 • 1.54.73
 • 1.54.82
 • 1.54.63

PV

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s