Hangzhou dag 6: Finales

Fanny Lecluyse (BEL) is er op de zesde en laatste dag op dit WK in geslaagd om ons land alsnog eremetaal te bezorgen. Op de haar beste nummer, de 200m schoolslag maakte ze het verschil in de laatste 50m en zwom ze naar een prachtige pronzen medaille. Wereldtitels waren er vandaag voor de USA (3x), Mykhailo Romanchuk (UKR), Caeleb Dressel (USA), Annie Lazor (USA), Evgeny Rylov (RUS),  Kelsi Dahlia (USA), Cameron van der Burgh (RSA) en Ranomi Kromowidjojo (NED). Alle uitslagen zijn te vinden op OmegaTiming.

4 x 50m Vrije slag – Dames – Finale

Op de 4 x 50 wisselslag bij de dames viel er verrassend geneog geen wereldrecord te noteren. Wel kregen we een erg mooie strijd tussen Nederland – met Kromowidjojo en Heemskerk – en de Verenigde Staten te zien. De tweede Nederlandse dames namen in de eerste helft van de race het heft in handen en leken op weg naar de overwinning, maar Kelsi Dahlia (USA) en Erika Brown (USA) bezorgden Amerika alsnog de overwinning, met erg knappe 23″3 splits. In de strijd om het brons hielden de Australische dames de Russiche ploeg al bij al gemakkelijk af.

🥇 Goud USA

 • Madison Kennedy
 • Mallory Comerford
 • Kelsi Dahlia
 • Erika Brown
USA 🇺🇸 1.34.03 (CR)

 • 24.05
 • 23.28
 • 23.37
 • 23.33
🥈 Zilver Nederland

 • Ranomi Kromowidjojo
 • Femke Heemskerk
 • Kim Busch
 • Valerie van Roon
RUS 🇷🇺 1.34.55

 • 23.60
 • 23.32
 • 23.84
 • 23.79
🥉 Brons Australië

 • Holly Barrett
 • Emily Seebohm
 • Minna Atherton
 • Carla Buchanan
AUS 🇦🇺 1.36.34

 • 24.04
 • 24.10
 • 24.02
 • 24.18

1500m Vrije slag – Heren – Finale

Op de 1500m vrije slag bij de heren was het eigenlijk van vooraf al duidelijk dat het een tweestrijd zou worden tussen de huidige wereldkampioen (Paltrinieri – ITA), en zijn te duchten Oekraïnse uitdager – Romanchuk. Het was dan ook van start tot finish spannend, met een licht voordeel gedurende de hele race voor Paltrinieri. Toch werd het lange afstandsnummer pas in de laatste 50 meter beslist, wanneer Romanchuk nog een fabelachtige split van 25″84 neerknalde op de laatste twee lengtes. Op een verdienstelijke derde plaats kwam de Noor Christiansen, weliswaar op respectabele afstand van het koningsduo.

🥇 Goud Mykhailo Romanchuk UKR 🇺🇦 14.09.14 (CR)
🥈 Zilver Gregorio Paltrinieri ITA 🇮🇹 14.09.87
🥉 Brons Henrik Christiansen NOR 🇳🇴 14.19.39

100m Vrije Slag – Heren – Finale

Met een tijd van 45.89 ging Chad Le Clos (RSA) gisteren als snelste door naar de finale van de 100m vrije slag. Chad zette opnieuw exact dezelfde tijd neer in de finale van het koningsnummer, maar moest daarbij tevreden zijn met een bronzen medaille. Het waren immers sprintbommen Caeleb Dressel (USA) en Vladimir Morozov (RUS) die hem nog voorbleven voor resp. het goud en zilver op dit nummer. Vladislav Grinev (RUS) kwam 0″03 sec te kort voor een plaats op het podium. In de halve finales waren Cameron McEvoy (AUS) en Alessandro Miressi (ITA) gisteren reeds verrassend uitgeschakeld.

🥇 Goud Caeleb Dressel USA 🇺🇸 45.62
🥈 Zilver Vladimir Morozov RUS 🇷🇺 45.64
🥉 Brons Chad Le Clos RSA 🇿🇦 45.89

200m Schoolslag – Dames – Finale

In de finale van de 200m schoolslag bij de dames waren alle ogen uiteraard gericht op Fanny Lecluyse (BEL), die reeds op de 50m en de 100m getoond had dat ze in heel goede doen was. En ook in de finale van het langste schoolslagnummer deed ze wat van haar verwacht werd. Ze hield, zoals ze dat wel vaker doet op de 200meter, in haar tweede en derde 50m ietwat in, om dan in de laatste 50m nog een inhaalmanoeuvre uit te voeren. Na 150m lag Fanny nog 6e en leek een medaille moeilijk te worden, maar na een uitstekende laatste 50 meter snelde ze toch nog naar WK brons, het eerste voor ons land in 2 decenia! Veel scheelde het zelfs uiteindelijk niet voor het goud, want het was Annie Lazor (USA) die een halve seconde voor Fanny aantikte en het brons binnenhaalde, op een zucht van haar landgenote Bethany Galat (USA).

🥇 Goud Annie Lazor USA 🇺🇸 2.18.32
🥈 Zilver Bethany Galat USA 🇺🇸 2.18.62
🥉 Brons Fanny Lecluyse BEL 🇧🇪 2.18.85

200m Rugslag – Heren – Finale

De 200m rugslag beloofde ook een mooie strijd te worden, tussen enerzijds Europees Kampioen Evgeny Rylov (RUS), en anderzijds Olympisch kampioen Ryan Murphy (USA). Het was de jonge Rus die aan het langste eind trok en naar de titel zwom op de dubbele rugafstand in een tijd van 1’47″02. Ryan Murphy klokte 3 tiende van een seconde later aan, en bleef daarbij Radoslaw Kawecki (POL) ruim voor. Opvallend was dat Radoslaw Kawecki en Mitchell Larkin (AUS) exact dezelfde eindtijd neerklokten en zo samen op het podium stonden.

🥇 Goud Evgeny Rylov RUS 🇷🇺 1.47.03
🥈 Zilver Ryan Murphy USA 🇺🇸 1.47.34
🥉 Brons Radoslaw Kawecki

Mitchel Larkin

POL 🇵🇱

AUS 🇦🇺

1.48.25

100m Vlinderslag – Dames – Finale

De finale van de 100m vlinderslag was duidelijk een kolfje naar de hand van Kelsi Dahlia (USA) deze namiddag. Met haar tijd van 55.01 was ze de enige die onder de 56 seconden bleef. Dalene Dias (BRA) en Kendyl Stewart (USA) moesten het dus uitvechten voor het zilver en brons, waarbij de Amerikaanse aan het langste eind trok. Wij hopen alvast dat Kelsi Dahlia ook dergelijke prestaties kan doortrekken in groot bad, zodat we een mooie tweestrijd kunnen bewonderen in de toekomst tussen Sjöström en Dahlia.

🥇 Goud Kelsi Dahlia USA 🇺🇸 55.01
🥈 Zilver Kendyl Stewart USA 🇺🇸 56.22
🥉 Brons Dalene Dias BRA 🇧🇷 56.31

50m Schoolslag – Heren – Finale

Cameron van der Burgh (RSA) maakte zich in de finale van de 50m schoolslag op voor zijn allerlaatste wedstrijd van zijn carriere, en deed dat naar alle gewoonte vanuit baan vier. Met een nieuwe kampioenschapsrecord van 25.41 (slechts 0.16 boven zijn eigen WR) bleef hij dan ook Ilya Shymanovich (BLR) – die knap naar het zilver zwom – Felipe Lima (BRA) voor. Opvallend was dat Felipe Lima zich slechts als achtste had geplaatst voor de finale van de schoolslagsprint, maar zich toch wist te verzekeren van eremetaal! Fabio Scozzoli (ITA) werd verrassend genoeg gisteren reeds uitgeschakeld in de halve finales op dit nummer.

🥇 Goud Cameron van der Burgh RSA 🇿🇦 21.81 CR
🥈 Zilver Ilya Shymanovich BLR 🇧🇾 21.97
🥉 Brons Felipe Lima BRA 🇧🇷 22.38

50m Vrije Slag – Dames – Finale

Op het laatste individuele nummer van dit WK kwam Ranomi Kromowidjojo (NED) opnieuw aan de bak op het sprintnummer, en trok ze de lijn van dit kampioenschap gewoon door. Ze knalde genadeloos naar een prachttijd van 23.19, tevens goed voor een kampioenschapsrecord. Haar landgenote en trainingspartner Femke Heemskerk (NED) zette de tweede tijd neer, en rekende zo in deze finale nipt af met Etiene Medeiros (BRA). Toch een ontzettend mooie prestatie van onze noorderburen om de hoogste twee schavotjes op dit sprintnummer te veroveren.

🥇 Goud Ranomi Kromowidjojo NED 🇳🇱 23.19 (CR)
🥈 Zilver Femke Heemskerk NED 🇳🇱 23.67
🥉 Brons Etienne Medeiros BRA 🇧🇷 23.76

4x100m Wisselslag – Heren – Finale

Als we aan aflossingen denken, dan wordt het bijna een gemakkelijke opdracht om te pronostikeren wie het gouden plak binnen zal halen. Oook op de 4x100m wisselslag bij zowel de heren als dames waren het de Amerikanen die het goud binnen haalden. Nochtans kwamen de Amerikaanse heren halverwege 1 seconde achter op het Russische team, door een heel sterke schoolslagsplit van Kirill Prigoda (55.98 – reactietijd 0.00). Maar Dressel stelde orde op zaken in de vlinderslag, waardoor Ryan Held de klus mocht afmaken. Toch was ook de split van Vladimir Morozov (RUS), 45.01, benoemenswaardig. In de strijd voor het brons waren het de Japanners die aan het langste eind trokken.

🥇 Goud Verenigde Staten

 • Ryan Murphy
 • Andrew Wilson
 • Caeleb Dressel
 • Ryan Held
USA 🇺🇸 3.19.98 (CR)

 • 49.63
 • 56.84
 • 48.28
 • 45.23
🥈 Zilver Rusland

 • Kliment Kolesnikov
 • Kirill Prigoda
 • Mikhail Vikovishchev
 • Vladimir Morozov
RUS 🇷🇺 3.20.61

 • 49.62
 • 55.98
 • 50.00
 • 45.01
🥉 Brons Japan

 • Ryosuke Irie
 • Yasuhiro Koseki
 • Takeshi Kawamoto
 • Katsumi Nakamura
JAP 🇯🇵 3.21.07

 • 49.95
 • 55.91
 • 49.58
 • 45.63

4 x 100m Wisselslag – Dames – Finale

De Chinese dames hadden op de allerlaatste aflossing van dit WK nogmaals de kans om het thuispubliek te entertainen met een extra medaille. Het goud was nooit een optie, want het Amerikaanse kwartet had de snelste split in elk onderdeel van de wisselslag, en bleef de Chinezen bijna 3 seconden voor. Ook voor de tweede plaats werd het nooit echt spannend, want het Italiaanse kwartet had al bij de rugslag veel schade opgelopen, die ze nooit echt nog hebben goedgemaakt in de race.

🥇 Goud Verenigde Staten

 • Olivia Smoliga
 • Katie Meili
 • Kelsi Dahlia
 • Mallory Camerford
USA 🇺🇸
3.45.58 (CR)

 • 55.86
 • 1.03.52
 • 54.89
 • 51.31
🥈 Zilver China

 • Yuanhui Fu
 • Jinglin Shi
 • Yufei Zhang
 • Menghui Zhu
CHN 🇨🇳 3.48.80

 • 56.86
 • 1.03.97
 • 56.21
 • 51.76
🥉 Brons Italië

 • Margherita Panziera
 • Martina Carraro
 • Elena Di Liddo
 • Federica Pellegrini
ITA 🇮🇹 3.51.81

 • 58.39
 • 1.04.47
 • 56.41
 • 52.11

LV

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s