OBC: Resultaten van Dag 1!

De eerste dag van de Belgische Kampioenschappen bracht ons 12 nieuwe Belgisch kampioenen én heel wat kwalificaties voor internationale toernooien.
We sommen op!
Alle resultaten checken? Dat kan hier.
Vous préférez de lire cet article en français?

We starten de finalesessie met de lange afstand; 1500m vrij bij de dames.
Alisée Pisane heeft het Belgisch record op haar naam staan. Zoals we gewend zijn, wordt ze stevig uitgedaagd door Lucie Hanquet. Het lijkt even alsof Lucie deze keer op het hoogste Belgische schavotje mag, maar na 500m versnelt Alisée haar tempo naar een consistente 1.06. Zo weet ze zich aan de 1000m naar de eerste plaats te zwemmen. Na 30 lengtes tikt ze als eerste aan, onder de nodige tijd voor een kwalificatie voor het EK! Ook Lucie Hanquet mag zich opmaken in Servië te racen.
Sioban Decraene moet een Griekse atlete voor laten maar mag wel het Belgische brons omhangen.

Tijd voor 100m vlinderslag bij de heren.
Sebastien Demeulemeester komt met een aantal trainingsgenoten uit Marseille voor deze wedstrijd naar België en dat blijkt lucratief, hij mag zonder veel tegenstand met de eerste prijs terug naar onze zuiderburen vertrekken.
De tweede plaats is voor Gjon Vata, Vincent Van Hooydonck vult het podium aan op de derde plek.

Voor de dames die elke slag aankunnen, staat de 200m wisselslag op het programma.
Ambre Franquinet wint de gouden medaille door in de finalesessie nog 2 seconden sneller te zwemmen dan ’s ochtends. Bo Van Speybroeck lag aan de 100m nog op koers om tweede te worden maar moet uiteindelijk Ante Van Dooren voor laten.
Zinke Delcommune valt net naast het podium.

Van 200m wissel gaan we naar de 400m, dit bij de heren.
Simon Laviolette leidt de wedstrijd in de finalesessie vanuit baan 4 door ’s ochtends ruim de snelste tijd neer te zetten. In de laatste 50 meter is Noah Martens echter een maatje te groot. Die laatste finisht met een mooie 59.09 op de laatste 100m crawl, die 2 sterke laatste banen leveren hem de gouden plak op. Simon mag echter zeer tevreden zijn, alhoewel de EJK-limiet buiten bereik blijft, verbetert hij wel zijn eigen besttijd met bijna 5 seconden. Niels De Meyer krijgt de bronzen medaille omgehangen.

200m vrije slag bij de dames, een druk gezwommen nummer én eentje waar wij hard naar uitkeken!
Sarah Dumont wacht niet tot in de finalesessie en knalt ’s ochtends al onder de limiet voor de Europese Kampioenschappen voor de jeugd én voor de senioren. We zijn ondertussen al straffe prestaties gewend van Sarah, maar hier scherpt ze haar persoonlijke record aan met 3 volle seconden! In de finales weet ze opnieuw sneller te zwemmen. Het doorbreken van de magische grens van 2 minuten blijft nipt buiten bereik.
Op de tweede plaats zien we Camille Henveaux. Ze zwemt dit keer geen besttijd maar ook zij mag zich opmaken voor zowel het EJK als het EK.
Als we vooruit mogen blikken en al mogen dromen van een toekomstig sterk aflossingsteam, spelen beide dames hier zeker en vast een belangrijke rol in!
Lana Ravelingien zet haar beste prestatie van de laatste periode neer en mag zo mee het Belgische podium op.
De vierde plaats is misschien wel de zuurste plaats, maar in dit geval heeft Nore Michiels niet te klagen. Ze zwemt namelijk onder de nodige limiet voor het EJK en mag zo zeker tevreden zijn met haar prestatie.

De finale van de 100m schoolslag bij de heren brengt ons niet de verwachte battle.
Zonder de concurrentie van Noah De Schrijver wint Charles Grondel eerder gemakkelijk zijn schoolslagnummer. Hij doet dat in stijl, door een nieuwe besttijd neer te zetten, hij zwemt bijna een halve seconde sneller. Dat vorige persoonlijke record was nochtans nog niet zo oud, het stond amper een week op de tabellen!
Noah De Schrijver zwemt ’s ochtends (op een zeer vlotte manier, mogen we stellen?) de tweede tijd maar geeft forfait voor de finale. Spaart hij zich voor de 200m op zondag? We zijn benieuwd.
Loek Huyghelier wint zo het zilver, Lukas Baeten het brons. Die laatste wint met een stevige verbetering van zijn besttijd niet alleen een medaille, hij wint er ook een ticket naar het EJK mee!

We blijven in schoolslag, maar de dames zwemmen de 200m.
Grace plaatst zich zoals verwacht voor de pole position in de finale. ’s Namiddags kan ze echter geen betere tijd neerzetten dan in de reeksen. Ze wint wel, met ruime voorsprong, de titel van Belgisch kampioene.
Ante Van Dooren zwemt na de 200m wissel ook deze 200m schoolslag en verdient ook op deze afstand de zilveren medaille.
Zinke Delcommune lijkt even naast het podium te grijpen maar zwemt een sterke tweede honderd en eigent zich zo de derde plek toe.

We gaan sprinten! Eerst mogen de heren met 50m vrije slag.
Thomas Thijs is in de reeksen de snelste maar in de finale is het Sébastien De Meulemeester die eerst aan de muur is. Zo rijft hij zijn tweede Belgische titel binnen.
Thomas’ knappe verbetering van zijn besttijd levert hem wel het zilveren eremetaal op. Maar liefst 4 zwemmers weten onder de 23 seconden te duiken, een mooie race!
Voor Leo Verschooten en Vincent Van Hooydonck is dat voldoende voor een kwalificatie voor het EJK én meteen ook voor het EK.
Detail: voor Vincents leeftijdscategorie werd er geen EJK-limiet opgesteld. Zal hij toch mogen deelnemen aangezien hij onder de limiet dook voor de atleten die een jaar ouder zijn? Of is er hier een (typisch Belgische?) regel die dat verhindert? We zoeken het verder uit.

De vrouwen sprinten mee, zij doen dat in rugslag.
Fleur Verdonck maakt haar favorietenrol waar en mag zich Belgisch kampioene noemen. De EK-kwalificatie blijft echter buiten bereik. Ze voldeed wel aan de limiet op de ADSR, een wedstrijd die niet telde als kwalificatiewedstrijd. Zou hier een deliberatie kunnen volgen?
Marthe Vanheuverbeke is tweede, Noor Broeckaert vervolledigt het podium, beiden met een verbetering van hun beste tijden.

Van 50 meter gaan we naar de 100. We blijven in rugslag met de heren.
Belgisch recordhouder Stan Franckx kan zowel in de reeksen als in de finale de Belgische én internationale tegenstanders op afstand houden. Hij blijft nipt, amper 8 honderdsten, verwijderd van zijn eigen nationale toptijd.
De eerstvolgende Belgische zwemmer is Noah Verreth. Het podium wordt vervolledigd door Antoine Ohn.

Bij de 100m vlinderslag dames is het niet wachten tot de finale voor een kwalificatie.
Pauline Zeller zwemt ’s morgens met een nieuw persoonlijk record als onder de vereiste tijd voor een dubbele kwalificatie; EJK én EK.
Zo plaatst ze zich voor baan 4 in de finale. Daar moet ze echter haar clubgenoot Sarah Dumont voor laten, die op haar beurt zorgt voor de tweevoudige kwalificatie. Pauline is tweede en bevestigd de EJK-tijd.
Op de derde plaats zien we Rachel Rinchon, met een mooie verbetering van haar eigen record.

Opvallende afwezige is Belgisch recordhoudster Roos Vanotterdijk. Zij kampt sinds begin deze week met een rugblessure en kiest er dus voor om forfait te geven. Morgen wordt bekeken of ze nog in actie zal komen op andere nummers dit weekend.

De laatste individuele wedstrijd van het weekend is de 400m vrije slag bij de heren.
Over Lucas Henveaux’ overwinning bestond op voorhand al geen twijfel. Hij maakt het ook waar, met een voorsprong van 13 seconden wordt hij Belgisch kampioen. Hij doet dit met flair, Lucas duikt (nogmaals) onder de kwalificatietijd voor het EK. Ook aan de Olympic Consideration Time (de Olympische B-tijd) voldoet zijn tijd. Zijn eigen Belgisch record komt echter op geen enkel moment in gevaar. We zijn benieuwd naar de 800 meter morgen, aangezien hij zich voor die afstand nog niet kwalificeerde voor de Spelen…
Open waterzwemmer Logan Vanhuys is mooi tweede, Noah Martens probeert nog in te halen, maar moet uiteindelijk tevreden zijn met brons.

De aflossing bij de dames wordt gewonnen door het team van Brabo.
Bij de heren is het LGN die met de eerste plaats gaat lopen.

Een mooie eerste dag, tot morgen!

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Eén gedachte over “OBC: Resultaten van Dag 1!”

Plaats een reactie