WK Dag 7: Fleur Vermeiren in actie én enkele grote verrassingen

Dag 7 brengt onze laatste Belgische deelneemster aan de start, Fleur Vermeiren. Ook kennen we na deze voorlaatste dag 6 nieuwe wereldkampioenen!

Fleur maakt zich op voor haar geliefkoosde nummer, de 50m schoolslag. Ze zwemt een voortreffelijke ochtendrace en finisht knap veertiende in een tijd van 31.08, amper 3 tienden boven haar persoonlijke record. Fleur mag zich dus opmaken voor een halve finale deze namiddag.

Fleur Vermeiren

De finalesessie wordt ingezet met de 6de opeenvolgende wereldtitel van Sarah Sjöström op de 50m vlinderslag. Ze laat geen haar heel van de concurrentie en blijft met 24.63 maar liefst 8 tienden voor de eerstvolgende tegenstander. Haar wereldrecordtijd van 24.43 uit 2014 bezorgde haar meer tegenstand dan eender welke medezwemster.
Melanie Henique uit Frankrijk pakt het zilver in 25.44 en Farida Osman uit Egypte het brons in 25.67.
Fun fact: de 50m vlinderslag is not a young womans game! Sarah (30jaar), Melanie (31 jaar), Farida (29 jaar) zijn bij de oudste van deze finale én waren er alledrie al bij in 2009, 15 jaar geleden op de Wereldkampioenschappen in Rome.
Bekijk hieronder de race van deze powervrouwen!

De heren 50m vrije slag eindigt met een onverwachte winnaar! All eyes on Cameron McEvoy (AUS) maar die kan zich nét niet verzekeren van zijn 2de opeenvolgende wereldtitel. Het is de Oekraïner Vladyslav Bukhov die iedereen verrast en met het kleinste verschil wint van McEvoy, 21.44 vs 21.45! De grootste nachtmerrie van elke zwemmer?
Ook de commentatoren vinden het moeilijk te geloven, zie video hieronder!
McEvoy kan echter meteen relativeren en benadrukt na de race de rest van zijn goed toernooi, in voorbereiding op de wedstrijd waar hij op z’n scherpst wil zijn, deze zomer in Parijs.
Het is overigens een terechte winst voor de Bukhov, na een eerder trage start en matig onderwaterwerk ligt hij op achterstand. Hij gebruikt zijn lange armen voor een enorm harde swim, om die handjes dus toch als eerste tegen de muur te krijgen.
Benjamin Proud (GBR) pakt het brons in 21.53!

En daar is topfavoriete Claire Curzan (USA) met de clean sweep van de rugslagnummers. Na de 50 en 100m zet ze nu ook wereldtitel op de 200m rugslag achter haar naam. Aan de 100 meter keert Curzan amper 13 honderdsten boven het wereldrecord. Achteraf geeft ze aan dat dit de strategie was, “just start hard & hold on”. Ze zet zo een knappe 2:05.77 neer, daarmee is ze zeker en vast in de gaten te houden voor de medailles in Parijs.
De Australische 17-jarige Jaclyn Barclay pakt het zilver in 2:07.03 en Anastasiya Shkurdai onder de witte vlag zwemt naar het brons in 2:09.08.

Backstroke-queen Claire Curzan!

Fleur Vermeiren komt in actie tijdens de eerste halve finale van de 50m schoolslag . Vanuit baan 1 zwemt ze naar een tijd van 31.60 en wordt hiermee 16de. Jammer genoeg geen nieuwe persoonlijke besttijd, ook haar prestatie van ’s ochtends kan ze niet evenaren. Fleur kan wél een zeer knappe statistiek voorleggen, er staan 4 WK-deelnames en 4 WK halve finales bij haar naam!
Ruta Meilutyte uit Litouwen switcht net voor de start nog van baan met de Italiaanse Pilato. Er is iets anders aan dit bad, heel wat atleten in baan 4&5 vergissen zich van baan! Ze laat het niet aan haar hart komen en is de snelste in de halve finales. Of Meilutyte als titelverdediger ook het goud wint, dat zien we morgen.

De finale 100m vlinderslag bij de heren is er eentje om van te genieten. Nyls Korstanje stunt vanuit baan 1 en zwemt een zeer sterke race. Bij het keerpunt ligt hij op koers voor goud en houdt deze positie vast. Jammer genoeg geeft hij de kans op een medaille en, we durven zelfs te stellen, de overwinning volledig uit handen met een rotslechte aankomst. Zijn we te hard? Bekijk de race hieronder en oordeel zelf!
Het is de Portugees Diogo Matos Ribeiro die, na de overwinning op de 50m vlinderslag, met de overwinning gaat lopen in 51.17. Simon Bucher (AUT) verdient zilver in 51.28 en de Jakub Majerski (POL) het brons in 51.32.
Noorderbuur Nyls Korstanje (NED) eindigt op de zure, onverdiende vierde plaats met 51.41. Revenge in Parijs?

De 8 snelste vrouwen voor de finale van de 50m vrije slag zijn gekend. Ook hier gaat Sarah Sjöström als snelste door naar de finale 23.90. Ze is ook de enige vrouw die onder de 24 seconden ging, nog geen uur nadat ze de gouden medaille 50m vlinderslag binnenrijfde . De 8ste tijd voor de finales is 24.72.
Wetende dat het Belgisch record van de afwezige Florine Gaspard op 24.65 staat, laat dit ons alleen maar dromen van een toekomstige Belgische deelname in de WK-finale.

Isaac Cooper is de snelste tijdens de halve finales 50m rugslag. Hij doet dit in 24.12, goed voor een nieuw Oceanisch record. Dat hij harder kan is zeker, deze race knalde hij een aantal keer tegen de baan. Om de finale te bereiken was een tijd van 24.74 nodig.

De 800m vrije slag finale van de dames is de langste race in deze finalesessie en doet ons weer beseffen waarom we zo graag naar een lange race kijken!
Eerst en vooral, deze finale is uniek, er strijden voor 1 keer niet 8 maar 9 atleten voor de winst. Hoe dat kan vraagt u zich af? Gisteren werd er een gedeelde 8ste plaats gezwommen op deze afstand. Zelfs voor de onverschrokken zwemsters die specialiseren in de lange afstand is het onmenselijk om een swim-off in te lassen. Daarom mogen er voor een keer 9 deelnemers mee naar de finale!

De race zelf is om van te smullen. De Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather trekt het peloton op gang en blijft aan de leiding tot de 400m. De winnares van de 400m kan het echter niet volhouden, ze moet de Duitse Isabel Gose voor laten en na 500 meter moet ze ook Simona Quadarella (ITA) laten passeren. Tussen die twee wordt het een spannende strijd. Ze racen nek-aan-nek voor de volgende 300 meter. Gose weet Quadarella bij elk keerpunt terug een stukje af te schudden maar de Italiaanse weet steeds terug te vechten. De strijd om de winst komt aan op enkele honderdsten. Het is de Italiaanse Simona Quadarella die aan het langste eind trekt en de gouden medaille mag omhangen (8:17.44), 9 honderdsten voor de Duitse Isabel Gose (8:17.53). De Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather pakt het brons in 8:22.26!

Simona Quadarella na haar spannende overwinning! (Photo by WorldAquatics)

Als afsluiter van deze finalesessie is er nog de 4x100m vrije slag mixed! Ook hier is China heer en meester. Dit is maar liefst hun vierde overwinning als ploeg op dit toernooi. Zhanle Pan en Haoyu Wang starten snel, met de twee beste tijden van alle deelnemers in deze aflossingsreeks (47.29 en 47.41). Bingjie Li is misschien eerder een 1500m-zwemster (ze werd tweede op dit nummer op dinsdag), ze weet duidelijk ook van aanpakken op de korte afstand! Yiting Yu plaatste zich als vierde voor de finale 50m vlinderslag maar geeft forfait om te kunnen focussen op deze aflossing. Het loont en ze finishen met een nieuw Aziatisch record in 3:21.18.
Australië pakt het zilver in 3:21.78 en de Verenigde Staten het brons in 3:22.28.

Om met een nieuwe quote van de Chinezen af te sluiten:
‘We can do it, lets gooooo!’

Al de Belgische races zijn gezwommen in Qatar, maar niet getreurd, wij voorzien morgen ook een update over dag 8!
Tot dan!

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Plaats een reactie