OBC: Resultaten van Dag 3!

We zijn alweer aanbeland aan de allerlaatste dag van de Belgische Kampioenschappen. De tijden zijn gezwommen, de kwalificatieteerlingen zijn geworpen & de laatste medailles zijn uitgedeeld.
Wij bespreken met veel plezier.
Alle resultaten op een rijtje bekijken? Dat kan hier.
Et ici, vous pouvez trouver la version française.

We beginnen de laatste finalesessie met 200m rugslag bij de heren.
Voor Lander Hendrickx is het zijn laatste individuele wedstrijd. De zwemmer van Laqua heeft er een lange en mooie carrière opzitten. En alhoewel hij de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan dit BK stevig omhoog helpt, is hij allesbehalve outdated. Er staan nog steeds 3 Belgische records korte baan op zijn naam (de 1500m vrij, 400m wissel en de 200m rug). Én hij maakt hier op deze OBC zijn favorietenrol waar op zijn lievelingsafstand! Hij laat de eerstvolgende (11 jaar jongere Belgische zwemmer maar liefst 3 seconden achter zich. Al mag de zilveren medaillist, Thomas Courbois, zeker tevreden zijn, hij evenaart zijn beste tijd. Justin Lecocq wordt knap derde en verbetert zijn persoonlijk record met maar liefst 3 seconden.
Stan Franckx zien we dan toch niet aan de start, spaart hij zich voor de aflossing?

Ook de vrouwen zwemmen de 200m rugslag.
Fleur Bussels plaatste zich vanmorgen als eerste en komt ook nu eerst aan de muur. Ze doet dat 2 seconden sneller dan in de reeksen maar mist de kwalificatie voor het EJK met 23 honderdsten. Wel verbetert ze haar eigen tijd. De zwemster kwalificeerde zich wel reeds op de 100m vrije slag, hoogstwaarschijnlijk zal zij dit nummer dus wél mogen opnemen in haar Europees programma.
Ook Noor Broeckaert zwemt flink sneller dan vanmorgen en weet haar tijd vanop de EQM vorige week te evenaren. Zo wint ze het zilver.
Bo Van Speybroeck zwom op de ADSR vorige maand nog een nieuwe besttijd maar doet het nu 6 seconden beter. Deze fikse verbetering levert haar de derde plaats op.

De langste afstand vandaag is de 1500m vrije slag bij de heren.
Voor Logan Vanhuys is de 1500m dan weer helemaal niet zo lang, hij is het gewoon om 5 en 10km te zwemmen in open water. Hij racet dan ook met ruime voorsprong naar de overwinning.
Tussen nummer 2 & 3 gaat het er spannender aan toe, in de laatste spurt naar de muur trekt Noah Martens aan het langste eind en hij mag zo de zilveren medaille omhangen. Maxime Courtois beland na 30 banen nipt op de derde plaats. Maar, geen reden voor tranen bij Maxim! Met zijn nieuwe besttijd, maar liefst 11 seconden sneller dan zijn tijd van begin dit jaar, duikt hij onder de EJK-limiet.

De 200m vlinderslag bij de dames brengt ons een kippenvelmoment.
Dat Sarah Dumont bezig is aan een ijzersterk toernooi, wisten we al. Op dit nummer bewijst ze nog maar eens dat ze tot straffe zaken in staat is! Ze begint haar wedstrijd met een harde 1:02.45 aan het tweede keerpunt. Het belooft een knaltijd te worden… Ze tikt uiteindelijk aan in de tweede snelste Belgische tijd ooit! Met een verbetering van 4 seconden van haar besttijd, nadert ze het Belgische record van haar zus Valentine Dumont tot op 11 honderdsten. Deze tijd is goed voor een kwalificatie voor zowel het EK als het EJK. Veel rust heeft de zwemster van de Naamse zwemclub niet, straks volgt alweer de 400m vrije slag…
Pauline Zeller verbetert eveneens ruim haar besttijd, ze weet haar tijd met 3 seconden aan te scherpen en verdient zo het zilver.
Rachel Rinchon doet een kunstje, ze weet haar tijd vanop het zomer BK vorig jaar exact te evenaren, tot op de honderdsten hetzelfde. Deze tijd levert haar de bronzen medaille op.

De 200m schoolslag bij de heren brengt ons een Belgisch recordhouder aan de start.
Noah De Schryver zwom ’s ochtends naar een mooie 2:12. Voor een EK-limiet moet hij nog een seconde sneller en dat lijkt haalbaar in een finalesessie. Jammer genoeg blijft hij steken op 2:12… Geen verbetering van zijn Belgisch record en geen EK-kwalificatie. Met deze tijd is Noah waarschijnlijk niet helemaal tevreden maar we voegen graag volgend belangrijk detail toe; ook deze tijd van 2:12.50 zwom geen enkele Belg ooit. Hij bewijst dus nog maar eens zijn schoolslagklasse.
Lukas Baeten moet de Fransman Clément Bidard voor laten maar mag wel het Belgische zilver omhangen. Hij doet dat met een bevestiging van de EJK-limiet die hij ’s ochtends al zwom. Lukas mag zich dus zowel voor de 100m als de 200m opmaken in Vilnius.
Augustin Ficher finisht als derde met een fikse verbetering van zijn eigen beste tijd.

Bij de 50m vrije slag bij de dames zien we een soon-to-be Olympiër aan de start.
Florine Gaspard maakt haar favorietenrol ruimschoots waar door als enige onder de 25 seconden te duiken. Zo haalt ze een kwalificatie voor het Europees Kampioenschap binnen en verdient ze het Belgisch goud.
Lotte Vanhauwaert, die gisteren nog goud haalde op de 100m, is nu tweede met een kleine verbetering van haar beste tijd.
Laure Durez vervolledigt het podium met een mooie verbetering van haar persoonlijk record.

We blijven sprinten, dit keer is het 50m vlinderslag bij de heren.
Noah Verreth heeft duidelijk goed ingeprent welke tijd hij moet zwemmen in deze finalesessie. Hij weet de EK-limiet perfect te evenaren!
Echter, er zijn ook ochtendlimieten opgesteld. Het is de bedoeling dat de AM-tijd behaald wordt in de reeksen én de PM-tijd in de finales. Noah behaalde deze AM-tijd niet, maar weet natuurlijk wel te overtuigen door te voldoen aan de strengere vereisten voor de finale. Wij wachten de officiële publicatie van de geselecteerden af.
Leo Verschooten finisht tweede, Vincent van Hooydonck vervolledigt het (behoorlijk jonge) podium.

We zijn aanbeland bij het laatste sprintnummer van het weekend, de 50m schoolslag bij de dames.
Florine Gaspard blijft net boven haar eigen Belgisch record en de limiettijd voor het EK. Wel verdient ze, met stevige voorsprong, de gouden medaille.
Siel Verstrepen en Lies Gobert maken het wel héél spannend, maar het is uiteindelijk Siel die vanuit baan 6 het zilver binnenhaalt. Lies tikt 1 honderdste later aan en wint het brons.

Bij de 200m vrije slag bij de heren zien we Belgische recordhouder Lucas Henveaux achter de blokken.
‘S ochtends zwom hij de tweede tijd, nu kan hij de eerste plaats behalen, al wordt het nog even spannend naast Sébastien De Meulemeester. Lucas’ tijd, 1 seconde boven zijn eigen record, is goed voor een kwalificatie voor het EK. Dat betekent echter niet al te veel, Lucas kondigde aan dat hij niet zal deelnemen aan de Europese kampioenschappen. Hij focust zich op zijn voorbereiding voor de Spelen.
Sébastien tikt als tweede aan, Jérôme Emo vervolledigt het podium.

En zo komen we aan de laatste wedstrijd van het weekend, de 400m vrije slag bij de dames.
Sarah Dumont en Camille Henveaux hebben de uitdrukking Last but not least goed begrepen en zorgen beiden voor een dubbele kwalificatie, zowel voor EK als voor EJK. Beide dames hebben er een stevig weekend opzitten en kunnen hier in de allerlaatste race toch nog zeer mooie tijden laten noteren.
Lucie Hanquet gaat snel mee op maar moet lossen na 100 meter. Ze wordt derde, net voor Siri Vanderlinden.

We eindigen het weekend met twee aflossingen 4×100 wisselslag.
De vrouwen mogen eerst, het is het team van MEGA die het goud kan opstrijken.
Bij de heren is het team Trust dat eerste kan aantikken.

Wij genoten van een goedgevuld weekend. 
Bedankt aan alle officials, jury en medewerkers achter de schermen die deze wedstrijd mee mogelijk maakten. 

Tot binnenkort! 

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Eén gedachte over “OBC: Resultaten van Dag 3!”

Plaats een reactie