OBC: Resultaten van Dag 2!

Dag 2 in de Wezenberg brengt ons een aantal nieuwe kwalificaties én een Belgisch record!
We bespreken.

Alle resultaten bekijken? Die vind je hier.
Préférez-vous lire cet article en français ?

Ook de finalesessie van dag 2 wordt ingezet met de lange afstand; 800m vrije slag bij de heren.
Een dominante Lucas Henveaux zwemt vanaf de start aan kop en geeft die leiderspositie op geen enkel moment uit handen. Een OS-kwalificatie is duidelijk het doel. Hij finisht spijtig genoeg 2 seconden boven de limiet, in een nog steeds zeer knappe 7:53.47. Voor een limiet voor Parijs was een verbetering van zijn persoonlijke record nodig.
Lucas blijft de eerste tegenstander maar liefst 14 seconden voor. Dat is Logan Vanhuys, hij wordt, net als gisteren op de 400m vrij, tweede. Florentin Lovens duikt onder de EJK-limiet en behaalt zo knap de derde plaats.

We gaan naar 100m rugslag bij de dames.
Lie Mattheeuws ging ’s ochtends het snelst maar het is Fleur Verdonck die de overwinning in de wacht sleept tijdens de finale 100m rugslag. Zo zet Fleur dit weekend zowel de Belgische titel op de 50m als op de 100m rugslag op haar naam.
Noor Broeckaert was gisteren derde op de 100m, nu mag ze het zilver omhangen. Ook Lie zien we op het podium, op de derde plaats.

Bij de 200m vlinderslag zien we 5 heren op het podium.
De Nederlandse Niels De Boer is de snelste. Niels De Meyer zwemt een zeer knappe race en eindigt maar nipt achter zijn Nederlandse naamgenoot. Augustin Fletcher mag het Belgische zilver omhangen, al moet hij zijn Zwitserse collega nog voor laten. Justin Lecocq vervolledigt het podium.

Ook de dames zwemmen de 800m vrije slag.
Vier dames maken deze lange afstand razend spannend. Lucie Hanquet is ditmaal de sterkste en kroont zich tot Belgisch Kampioene. Alisée Pisane finisht, na 16 banen, 25 honderdsten na Lucie en wordt knap 2de. Camille Henveaux mengt zich in de strijd en wordt derde, haar tijd is goed voor een ticket naar het EJK.

Stan Franckx verstevigt zijn Belgisch record.

De 50m rugslag bij de heren bezorgt ons een nieuwe nationale toptijd met vuurwerk!
Daar zorgt Stan Franckx voor. Hij scherpt zijn record van vorige week op de EQM met 3 honderdsten aan en zet zo zijn toptijd weer iets steviger op de tabellen. Jammer genoeg is het niet voldoende voor een EK-kwalificatie. Tovert hij morgen, als startzwemmer in de 4×100 wisselslag, nog iets uit zijn hoed?
Noah Verreth duikt mee onder de 26 seconden en wordt tweede, hij blijft echter 1 tiende boven de EK-limiet voor zijn leeftijdscategorie. Jens Berges is de derde Belg, hij moet Jules Andre van het team uit Marseille nog voor laten.

We blijven bij de sprintnummers, dit keer met de 50m vlinderslag dames.
Vanochtend toonde Pauline Zeller al dat ze een zeer snelle 50m vlinder in huis heeft door onder de EJK- en EK-vereisten te duiken. In de avondsessie herhaalt ze dit kunstje, wat haar de Belgische titel oplevert.
Hier moeten we bij benadrukken dat er voor haar leeftijdscategorie eigenlijk géén limiet werd opgesteld op deze afstand voor het EJK. Aangezien ze voldeed aan de limiet voor oudere atleten, gaan wij ervan uit dat Pauline deze afstand ook zal mogen zwemmen op het EJK. Dit moet echter nog bevestigd worden.
Tussen plaats 2 en 3 is het spannend, het is Rachel Rinchon die het zilver behaalt en Niene Dewaelheyns het brons.

De snelste tijd op de 200m wisselslag bij de heren komt van Franse kant.
Clément Bidard uit Marseille is overduidelijk de snelste. Simon Laviolette kroont zich tot Belgisch kampioen. Xander Hebb en Elian Mabbe vervolledigen het podium.

De dames zwemmen de dubbele afstand, de 400m wisselslag.
Sarah Dumont blijkt in supervorm te zijn en laat dat vandaag nog maar eens zien. In de reeksen zwom ze al naar een EJK- en EK-selectie, maar tijdens de finales maakt ze duidelijk jacht op het Belgisch record. Ze zorgt zo voor een hele spannende race, niet tegen haar tegenstanders, maar tegen de klok! Ze finisht uiteindelijk maar nipt boven het BR van Yseult Gervy, dat al op de tabellen staat sinds 2000, lang voor Sarah zelf geboren werd. Ze zwemt zo wel naar een mooi persoonlijk record, wij zijn nu al benieuwd naar haar prestaties op het EK…
Ambre Franquinet blijft boven de nodige tijd voor het EK maar wordt wel mooi tweede. Bo Van Speybroeck wint het brons.

Terug sprint, we gaan naar de 50m schoolslag bij de heren.
Charles Grondel maakt zijn favorietenrol waar. Hij finisht in 28.22, iets trager dan zijn nieuwe besttijd (28.02) van deze ochtend. Loek Huyghelier zorgt voor wat weerstand en eindigt knap tweede in 28.49. Lukas Baeten, die gisteren zijn EJK-kwalificatie wist te verzilveren, vult het podium aan.

We blijven in schoolslag, de dames zwemmen de dubbele afstand, de 100m.
We zien soon-to-be Olympiër Florine Gaspard domineren. Ze eindigt in 1.08.62 en blijft de eerstvolgende maar liefst 2 seconden voor, al zwemt ze meer dan een seconde boven haar eigen beste prestatie. Lies Gobert en Siel Verstrepen mogen mee het podium op.

De 100m vrije slag is altijd een leuk nummer om naar te kijken. De heren gaan eerst.
Thomas Thijs start snel en weet aan de leiding te blijven tot de laatste meters. Dan moet hij de eerste plaats doorgeven aan Sébastien De Meulemeester. Die laatste pakt de overwinning in 49.47. Thomas Thijs finisht tweede maar weet niet, zoals gisteren als startzwemmer in de aflossing, onder de 50 seconden te duiken. Jerome Emo krijgt het brons omgehangen.
We misten Lucas Henveaux aan de start. Hij gaf vanmorgen al forfait voor dit nummer, we hadden hem nochtans graag zien sprinten!

Ook de dames zwemmen het koninginnennummer 100m vrije slag.
Daar is het Lotte Vanhauwaert die de winst in de wacht sleept. Ze plaatste zich vanmorgen al als snelste zwemster en ook nu blijft ze Lana Ravelingien nipt voor. Ze finishen beide onder de 57 seconden. Nore Michiels wordt derde.
Fleur Bussels wachtte niet op de finales om haar beste resultaat van de dag neer te zetten, in de ochtendreeksen ging zij al onder de EJK-limiet.
We misten Florine Gaspard en Roos Vanotterdijk aan de start. Die laatste geeft voor het hele weekend forfait door een rugblessure.

We sluiten de dag af met 2 zeer dunbevolkte aflossingen, de 4×200 bij de dames en heren. Er zijn, na zowel een forfait bij de heren als bij de dames, amper 6 en 4 deelnemende ploegen.
De heren gaan eerst, daar is het Liège Natation die overduidelijk wint.
De dames van BRABO winnen hun finale.

Morgen zijn we alweer aan de laatste dag van dit kampioenschap aanbeland. Tot dan!

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Eén gedachte over “OBC: Resultaten van Dag 2!”

Plaats een reactie