WK Dag 2: Een halve finale voor Henveaux en een aantal verrassende winnaars & finalisten

Tijdens de ochtendreeksen kwamen 3 Belgische zwemmers aan de start. Benieuwd naar de resultaten?

Vanochtend kwam Lucas Henveaux als eerste Belg aan de start van de 200m vrije slag. Hij zwemt met 1:46.93 naar de 9de tijd in de ochtendreeksen en blijft daarmee een halve seconde boven zijn BR. Hij mag zich dus opmaken voor de halve finale in de namiddag!

Een twintigtal minuten later is het aan de lange afstandszwemmers Alisée Pisane en Lucie Hanquet. Ze zwemmen naast elkaar in de banen 8 en 9 en na 30 banen eindigen de Belgische dames als 19de en 21ste.
Alisée zwemt een tijd van 16:37.91 en Lucie Hanquet tikt aan met 16:48.23. Ze blijven zo beiden ruim boven hun persoonlijke records en er volgt dus geen Belgische deelname in de finale van het langste nummer.

Het 1500m vrije slag duo Lucie Hanquet en Alisée Pisane (hier afgebeeld in Otopeni)

De finalesessie wordt ingezet met de finale van de heren 100m schoolslag. Heel veel bekende namen en dus ook heel wat spierballengerol. Even leek het erop dat Adam Peaty naar de wereldtitel zou zwemmen in deze comeback. Maar het is uiteindelijk de Amerikaan Nic Fink die de overwinning naar zich toe trekt in een tijd van 58.57. Vorig jaar in Fukuoka moest hij het zilver nog delen met Kamminga en Martinenghi in een bizar tripel ex aequo, nu staat hij alleen op het hoogste schavotje.
De Italiaan Nicolo Martinenghi verovert zilver (58.84) en Adam Peaty het brons (59.10). Onze noorderbuur Arno Kamminga komt 12 honderdsten tekort voor een podiumplaats.

Na afloop laat de Amerikaan dan ook even zijn spierballen zien.

De Bicep van Nic Fink die hem de wereldtitel opleverde (Photo by World Aquatics)

De Duitse Angelina Kohler verzilvert haar favorietenrol op de 100m vlinderslag met de wereldtitel. Ze finisht in 56.28 en blijft daarmee de Amerikaanse Claire Curzan (56.61) en Louise Hansson (56.94) voor.
In haar emotionele interview na de wedstrijd bedankt ze haar coach en haar ouders.

Het interview met een héél gelukkige Angelina Kohler (Via World Aquatics)

De halve finale van de 100m rugslag heren levert ons de 8 snelsten voor morgen. Een tijd van 53.72 was nodig om de finale te bereiken. Ter referentie, het Belgisch record is 55.01.
Opvallend, buiten Hunter Armstrong is dit een volledig verschillende finale dan op het voorbije WK te Fukuoka.

De halve finale 100m schoolslag bezorgt ons een verrassing… Nadat huidig wereldkampioene Ruta Meilutyte al afviel tijdens de reeksen, ze werd 17de in de ochtendsessie, zien we ook geen Benedetta Pilato (ITA) of Sophie Hansson (SWE) in de finalesessie morgen. Ze eindigen respectievelijk als 9de en 10de.
Onze noorderbuur Tes Schouten plaats zich wel en gaat als 4de door naar de finale. Het belooft een volledig nieuw schoolslagpodium te worden, mét Tes Schouten misschien?

De 19-jarige Portugees Diogo Matos Ribeiro kroont zich tot wereldkampioen op de 50m vlinderslag in een tijd van 22.97, 1 honderdste boven zijn eigen wereldjeugdrecord. Na zijn zilveren medaille in Fukuoka op deze afstand voegt hij nu ook een gouden medaille toe aan zijn collectie! Zelf kan hij het amper geloven, bekijk zijn zeer trage reactie hieronder.
De Amerikaanse Michael Andrew (23.07) en de Australische Cameron McEvoy (23.08) mogen mee het podium op.
Michael Andrew ambieert een medaille op elke 50 meter, met deze zilveren plak heeft hij alvast het eerste deeltje van zijn kwartet te pakken.

Gelukkig is Diogo’s reactietijd op de blok nét iets sneller dan na de race! (By World Aquatics)

De halve finale 100m rugslag bij de dames wordt eveneens beslecht. De Amerikaanse Claire Curzan start morgen in baan 4. In deze finale zien we ook 2 Nederlandse dames terug, namelijk Kira Toussaint en Maaike de Waard. Adela Piskorska (POL), die we kennen vanop de Flanders, eindigt als 11de en stoot niet door.

Het nummer waar we allemaal naar uitkijken, de 200m vrije slag met landgenoot Lucas Henveaux!

We zien Lucas Henveaux in actie tijdens de halve finale van de 200m vrije slag. Hij zwemt naar een tijd van 1:46.75, 2 tienden sneller dan deze ochtend, en wordt zo 11de. Een mooie prestatie van onze landgenoot maar geen nieuw persoonlijk/Belgisch record en geen tweede finale.

Voor een plaats in die finale was een tijd van 1:46.24 vereist. Danas Rapsys uit Litouwen zal morgen vanuit baan 4 starten en dit belooft een mooie finale te worden!
We moeten Lucas morgen echter niet missen in het zwembad, hij komt ditmaal ’s ochtends in actie op de 800m vrije slag.

De resultaten van de halve finales 200m vrije slag, Lucas’ snelle laatste 50m valt op!

Kate Douglas (USA) kroont zich feilloos tot wereldkampioene op de 200m wisselslag in 2:07.05. Het lijkt even spannend in de derde lengte maar in de vrije slag geeft ze iedereen het nakijken. De Canadese Sydney Pickrem (2:08.56) behaalt het zilver en de Chinese Yiting Yu (2:09.01) het brons.
De Nederlandse Marrit Steenbergen wordt knap 5de in een tijd van 2.10.24!

Dit was onze magische maandag.
Tot morgen!

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Plaats een reactie