Wij geloven wel in onze jeugdzwemmers: Open brief aan Stef Wijnants en de VRT-sportredactie

Geachte Stef Wijnants, geachte VRT-sportredactie,

Het is weer van dat. Blijkbaar kan het op Sporza niet over het Belgische zwemmen gaan zonder een negatieve bijklank. We stellen ons dan ook de vraag of we tegenwoordig nog wel kunnen spreken van sportjournalisten bij de VRT, of zijn het voetbalcommentatoren die bijklussen in een andere sport? Eigenlijk een retorische vraag. Op de Sporza-website is er een interview te vinden met voorzitter Michel Louwagie, de voorzitter van de Belgische zwembond, waarin wordt gesteld dat er geen opvolging zou zijn voor zwemmers als Pieter Timmers en Louis Croenen (die trouwens lang onder jullie radar bleef). Daaruit blijkt duidelijk dat de VRT-journalist verantwoordelijk voor zwemmen, Stef Wijnants, het zwemmen niet van dichtbij volgt, wat toch wel een essentieel onderdeel van zijn job zou moeten zijn. Blijkbaar heeft de redactie van Sporza de prestaties op de Europese Spelen in Baku en het EYOF in Tbilisi compleet gemist.

Op het EYOF werd een veelvoud aan finaleplaatsen behaald en zelfs een bronzen medaille door Charissa Jochems op de 100 meter vlinderslag. Jade Smits, Camille Bouden, Timon Swillen, Alexandre Marcourt … zijn misschien namen die voorlopig nog niet veel zeggen, maar dat sluit niet uit dat zij in de toekomst kunnen uitgroeien tot toppers.

Bij de Europese Spelen in Baku behaalden Dries Van Goetsenhoven, Lotte Goris en Basten Caerts individuele finales. De estafetteploegen bij de jongens, met ondermeer Alexis en Valentin Borisavljevic, Thomas Thijs en Alexander Trap moeten zeker niet onderdoen voor hun tegenhangers bij de senioren. Lise Michels, Thomas Dal en Logan Van Huys kunnen zeker ook doorgroeien naar het seniorenniveau. Natuurlijk moeten ze nog alles bewijzen op seniorenniveau, maar mits de juiste instelling is veel mogelijk. Ook zijn er altijd laatbloeiers, zoals een Lorenz Weiremans die dit seizoen al mooie dingen liet zien. Wanneer zij de progressie doortrekken zal er wel degelijk opvolging klaar staan voor de huidige generatie, en zal ze er niet voor moeten onderdoen.

Het mag eens gedaan zijn met het negatieve toontje rond zwemmen in de pers en dan voornamelijk bij de VRT, maar ja wat kunnen we verwachten van iemand die in een Olympisch jaar (http://sporza.be/cm/sporza/videozone/specials/jaaroverzichten/JO_Moment_van_2012/1.1509058) kiest voor nationaal voetbal als hoogtepunt terwijl hij het zwemmen mocht becommentariëren. Zwemmen is een bijzonder veeleisende sport. Twaalfjarige zwemmers trainen waarschijnlijk al zo goed als evenveel of meer dan profvoetballers, zeker dan voetballers van STVV. Een minimum aan respect is dan ook op zijn plaats. Sport is geen exacte wetenschap. Prestaties komen niet op aanvraag, alles moet kloppen, wat ertoe leidt dat het dan al eens kan mislopen. Kritiek mag, moet zelfs, maar ze moet wel onderbouwd zijn. Journalisten zouden zich  bijvoorbeeld kunnen verdiepen in de werking van de federatie of de bond of in trainingsleer en fysiologie.

Wij, het redactie-team van SwimNation.be, willen duidelijk maken dat we wel geloven in onze jeugdzwemmers en in een mooie toekomst van het zwemmen. We willen werken aan een positieve sfeer rond het zwemmen en dat was zeker ook een motivatie om onze site op te starten.

Het SwimNation.be-redactieteam

Advertenties

Auteur: swimnation.be

Dé Belgische website over zwemmen. Redactieteam: Pieterjan Vangerven, Lorenz Vermeersch, Marnik Dekoninck, Mathieu Mattelaer, Kato Vander Sande & Axel Vandevelde

8 gedachten over “Wij geloven wel in onze jeugdzwemmers: Open brief aan Stef Wijnants en de VRT-sportredactie”

 1. EEN FANTASTISCHE OPEN BRIEF! Het wordt tijd dat ze niet alleen meer naar Pieter of Kimberly kijken, maar ook naar de jeugd zoals bv. EYOF. Zelf ben ik ook een competitiezwemster en het frustreert mij om te zien dat er niets van belangstelling voor het zwemmen is. Ik hoop dat veel sportjournalisten dit lezen en dat ze er eens goed over nadenken.

  Like

 2. Zo hebben ze vroeger ook al andere zwemmers en zwemsters afgebroken. Toen die dan terug medailles haalden, zoals o.a. Brigitte Becue, waren ze er terug als de kippen bij… Echt fantasten die zelf nooit op enig niveau een sport beoefenden… Wie dat lulprogramma “Extra-time” zag kent genoeg de waarde van die fantasten. Dat was weer een uur gezwans… Sport? Neen. Gewoon lullen!!! Chapeau voor de zwemmers, ook al winnen ze geen medailles. Ze doen het alleszins zonder doping. Een aantal jaren geleden zag ik de betrokken reporter in het Dommelhof te Neerpelt waar het BOIC en de Vlaamse regering beweerden dat ze de Olympische Spelen naar de lage landen zouden halen. Daar was ik zowat de enige die wist dat zoiets niet kon en ze daar onzin verkondigden. Die dummies geloofden dat wel. Ik dacht recht te staan en te zeggen: “betaal eerst uw schuld” aan mijn familie en mezelf!!! Ik weet dat zwemmers voor dag en dauw keihard trainen en dat in tegenstelling tot overroepen pseudo-wereldvoetballertjes…

  Like

 3. En vergeet een andere tak niet, het lifesaving waar België (momenteel actief op het EK in Swansea) reeds verschillende medailles heeft veroverd en totaal genegeerd wordt in de pers …

  Like

 4. Het moge nog maar eens duidelijk zijn, overdreve veel aandacht voor het voetbal en het wielrennen, onvoldoende voor zo veel andere alternatieve sporten. Wanneer mogen we beterschap verwachten ?

  Like

  1. Beste Ronny,

   ik ken je niet, maar met je statement ga ik volledig mee akkoord. Er zijn maar 2 sporten in België die tellen, voetbal en wielrennen, terwijl ik graag kijk naar alle sporten, in t bijzonder tennis, athletiek en zwemmen.
   Mijn zoon Kimmer Coppejans doet het echt goed, maar er wordt zelfs de moeite niet gedaan om de kwalificatie matchen vd grand slam tornooien op TV te tonen, terwijl dit de top tornooien zijn in het tennis.
   Groetjes, Caroline

   Like

 5. Deze open brief is de nagel op de kop. Ik herinner me nog de Flanders Speedo Cup (Vlaams kampioenschap) begin dit jaar. Enkel de laatste dag kwam de VRT filmen en dan nog enkel de finales. Finales? Tja, de A-finales dan toch, waarin meestal de buitenlandse absolute toppers zoals een Katinka Hozssu zaten die hier vooral mee deden voor het prijzengeld. Het is voor een Belgische zwemmer geen schande dat je tegen zo’n kaliber weinig kans maakt, maar eveneens op zich geen probleem dat ze zulke kanjers in beeld brengen en er een interviewtje van proberen los te futselen. Als je dan echter steeds het beeld verzet naar die zwemmers, hoe ze uit het bad komen, etc… en daarbij zowat helemaal de B-finales, waarin veel van onze eigen landgenoten strijden voor hun plaats, negeert, dan schort er toch wel iets aan het respect voor de eigen zwemmers. Zeker aangezien het HUN VLAAMS kampioenschap was… Ik zal heus niet de enige zijn die dit verontwaardigend vond, de hele tribune reageerde met ongeloof toen ze telkens zagen dat de eigen zwemmers genegeerd werden. Een Louis Croenen zwom daar zijn limiet voor Kazan en net voor zijn reeks vond de VRT dat er genoeg zwemmen op TV was geweest en was’t gedaan met filmen. Er werd zelfs geen melding van gemaakt. De jeugd werd al helemaal geschoffeerd. Enkele ‘tieners’ (Anke Geeroms en Kimberley Adams, een naam noemen was al teveel voor de VRT) die de A-finale op de schoolslag wisten te behalen werden voorgesteld alsof ze daar maar toevallig terecht waren gekomen alsof ze nog volk nodig hadden om de banen op te vullen. Héél lovend als je daar dan staat tussen knallers zoals een Hozssu… Hetzelfde lot was Lotte Goris beschoren, nochtans een zwemster die in haar leeftijdscategorie uitermate goed presteert.
  Tegelijkertijd is het echter ook opmerkelijk vast te stellen dat de zwembond beseft dat er meer gedaan zou kunnen en moeten worden om jonge talenten te ontwikkelen en door te laten groeien. Als ouder van zo’n jong talent ervaar ik dat van zeer dichtbij. Qua infrastructuur (of het gebrek daar aan) hebben ze zeker gelijk. Maar het zou ook al helpen als bepaalde mogelijkheden geboden worden die zelfs geen geld hoeven te kosten. Zo zouden we voor onze dochter momenteel een topsportstatuut willen verkrijgen zodat ochtendtrainingen eventueel kunnen. Ook de stages van het Beloftevolle Jongeren team vallen voor haar komend seizoen tijdens de schooltijd waarbij één zelfs helemaal in de laatste examenperiode. Het is hopen op de goodwill van de school (geleid door mensen die amper weten hoe goed ze in haar sport is) in hoeverre ze daar in mee willen gaan. Een topsportstatuut zou dit allemaal oplossen maar tot nu toe horen we dat dit in het zwemmen enkel kan voor zwemmers die naar de Topsportschool gaan, hoewel dit voor andere sporten dan weer niet zo blijkt te zijn. En dat ondanks een 3de plaats (en dus podium, als enige Belgische zwemmer daar) op de 100 vlinder en een 5de plaats op de 200 vlinder op het afgelopen EYOF en reeds een hele resem Belgische jeugdrecords op haar naam… Topsportschool heeft ze nochtans geprobeerd maar (en alle respect voor wie dat doet) ze voelde zich daar niet goed in haar vel, had het gevoel geen plezier meer te hebben in het zwemmen. Dat is iets wat je best kan missen als je dagelijks moet trainen en ze heeft tot nu toe zeker aangetoond dat ze ook zonder TSS ervoor wil en kan gaan. Een goeie raad van mij dus: tracht niet enkel in de diepte te werken maar probeer bij de jeugd ook wat meer in de breedte te werken. Maak het zwemmers die niet enkel via dat enkele geëffende paadje van de TSS willen gaan niet onnodig moeilijk om hun talent te ontwikkelen. De TSS heeft met Louis ongetwijfeld mee een superzwemmer gemaakt, doch er zijn ook voorbeelden genoeg van zwemmers die er zonder TSS komen…

  Liked by 1 persoon

 6. Ik denk dat deze open brief de vergissing begaat om de karaktertrek van een persoon, journalist te willen veralgemenen naar kritiek op zwemresultaten. Stef heeft deze neiging immers ook bij zijn geliefkoosde sport voetbal bijvoorbeeld, temeer omdat hij zijn eigen mening steeds laat primeren op de essentie van de sport. Tijdens een viering van ereburgerschap in Gingelom slaagde hij er immers in een interview af te nemen van Marc Wilmots waar iedereen het koud van kreeg, en hij zichzelf baadde in zelfgenoegzaamheid… Vrouw en kinderen zaten erbij als kijkvee en de gemeente had al lang spijt hem als moderator aangesteld te hebben. Hij voelde niet eens aan dat dit interview misschien eerder over de gemeente zou moeten gaan. Bovendien begon hij op een aanmatigende toon Marc de les te spellen met echt wel losgeslagen vragen met foute interpretaties… Je kan hem in die stijl ook zien op TVL. Eigenlijk heeft het geen enkele zin om hier op te reageren, want hij vertegenwoordigd hiermee een zeer bedenkelijk niveau van journalistiek en moraal bij Sporza, waarbij de graantjes op tal van gelegenheden worden meegenomen om de mensen verweesd achter te laten.
  Wielrennen gaat over valpartijen zo goed mogelijk in beeld te brengen, voetbal om belachelijke meningen te uiten, andere sporten om enkel aan de oppervlakte te brengen als er een resultaat wordt neergezet. Gebeurt dit, dan zeggen ze dat dit niet aangeeft dat er talent is. Dit is niet met de bedoeling om Stef persoonlijk aan te vallen, maar mijn inziens heeft hij geen expertise, geen beroepskwaliteit om dit vak op niveau uit te voeren.

  Like

 7. Idd wat meer sport in beeld brengen en beloftevolle jonge atleten in beeld brengen in echte sporters kan het sportlandschap behoorlijk veranderen. Zo kunnen jonge atleetjes ook eens opkijken naar hun idolen en hieruit de kracht putten om hun voorbeeld te volgen. Veeleisende sporten zoals zwemmen, atletiek, triatlon, … Komen te weinig en dan vooral negatief in beeld!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s