Voorbeschouwing EK

Als we EK zeggen denkt u hoogstwaarschijnlijk meteen aan het voetbalkampioenschap dat net van start ging. Maar volgende week is onze aandacht niet op het voetbalveld gericht, maar op het zwembad in Belgrado!
Daar gaan de Europese Kampioenschappen zwemmen door.

Ons land neemt deel met een kleine delegatie. Zij krijgen misschien iets minder schermtijd op nationale televisie maar wij volgen met véél plezier.

Vooraleer we dieper ingaan op de landgenoten die afreizen naar Servië voor dit kampioenschap, moeten we ook kijken naar wie we moeten missen.

  • Florine Gaspard, Valentine Dumont en Lucas Henveaux zijn allen geselecteerd, maar nemen niet deel om hun voorbereiding richting de Olympische Spelen te optimaliseren.
  • Ook Sarah Dumont en Pauline Zeller scoorden een EK-ticket maar focussen zich momenteel op hun voorbereiding voor de Europese Jeugdkampioenschappen die over 2 weken plaatsvinden.
  • Alisée Pisane werd geopereerd aan haar enkel en moet dit EK missen in functie van haar herstel en met alle pijlen gericht op de volgende seizoenen!

De selectie kon dus nog meer uitgebreid zijn, maar België vaardigt in totaal 7 zwemmers af. De ploeg bestaat uit 4 dames en 3 heren. We zien deze trend ook bij andere landen, veel zwemmers zijn reeds in voorbereiding voor toernooien later dit seizoen en laten daarom dit EK links liggen.
Brigitte Becue en Kevin Braham zijn mee als coaches, Alexander Vanbekbergen vervolledigt de delegatie als physio.

Brigitte Becue en Alexander Vanbekbergen aan het Servische bad

Dag 1 – Maandag 17 juni
Noah Verreth mag de spits afbijten als eerste Belg in het Servische bad. Hij neemt de 50m vlinderslag voor zijn rekening. Noah slaagde er in om op de Belgische kwalificatiewedstrijd exact, tot op het honderdste, op de nodige limiettijd te zwemmen. Hij is een van de jongere atleten op dit EK, een prachtig leermoment.

Ook Grace Palmer komt aan de start op de eerste dag, zij zwemt de 800m vrije slag. Met haar inschrijftijd is ze momenteel als 9de geplaatst. Hier lonkt dus een top 8 en mogelijke finale!

Grace Palmer in volle voorbereiding

Dag 2 – Dinsdag 18 juni
Op dinsdag komt Roos Vanotterdijk aan de start van het eerste nummer van de dag, de 50m vlinderslag bij de vrouwen. Ze staat ingeschreven met 26.43. Dat is de dertiende tijd. Dat doet ons al denken aan een halve finale. We vernoemen ook graag dat ze met haar persoonlijk record van 25.93, op de vierde plaats gerangschikt zou zijn. Dat doet ons al een beetje dromen…

Op dinsdag zou Grace Palmer de 100m schoolslag zwemmen. Met oog op een mogelijke finale van de 800m vrije slag, deze is dinsdagnamiddag, en de 200m schoolslag op donderdag, geeft zij forfait.

Dag 3 – Woensdag 19 juni
Woensdag komen er geen Belgische atleten aan de start in de ochtendreeksen. Niet getreurd, wij zullen ook de belangrijkste resultaten met jullie delen!
En wie weet, misschien zien we onze Belgische driekleur wel in de finale?

Dag 4 – Donderdag 20 juni
Op donderdag zien we maar liefst 3 vrouwen aan de start.
Roos Vanotterdijk neemt de 100m vlinderslag voor zich. Ook hier staat ze ingeschreven op de 9de plaats. En ook hier behoren een halve finaleplaats of zelfs een spot in de finale tot de mogelijkheden…

Iets later zien we Grace Palmer aan de start van haar geliefkoosde afstand, de 200m schoolslag. Zij heeft de 6de inschrijftijd en dus wordt ook dit een wedstrijd om in de gaten te houden!

Lucie Hanquet mag het langst in het Servische bad vertoeven, zij neemt met de 1500m vrije slag het langste nummer voor haar rekening. Ook zij heeft de 9de tijd. Laten we hopen dat dat onze Belgische gelukspositie is. Als ze zich weet te verzekeren van een top 8 positie na de ochtendreeksen, dan mag zij een Europese finale op haar palmares noteren!

Dag 5 – Vrijdag 21 juni
Opnieuw zien we Roos Vanotterdijk aan de blokken, ditmaal voor de 100m rugslag. En hier gaan wij helemaal op het puntje van onze stoel zitten, Roos staat ingeschreven met de 3de tijd!

Dag 6 – Zaterdag 22 juni
Na donderdag 3 vrouwen aan de slag te zien, is het op zaterdag aan de 3 heren.
Eerst is het aan Leo Verschooten en Vincent Van Hooydonck, zij maken zich op voor hun Europees debuut bij de senioren. Dat doen ze met een sprint, de 50m vrije slag. Voor beide heren is het eveneens een goede graadmeter voor de EJK binnen 2 weken.
Als derde heer komt Noah Verreth aan de start van de 100m rugslag. Een leuk deelnemersveld en misschien zien we wel een aanval op het Belgisch Record van Stan Franckx (55.01)?

Ook Noah Verreth is al aangekomen in Belgrado.

Dag 7 – Zondag 23 juni
Op deze laatste dag zien we nog een nieuw gezicht aan de start. Camille Henveaux zwemt op zondagochtend de 400m vrije slag. Momenteel heeft zij de 14de inschrijftijd.

Heel veel succes aan alle atleten en omkadering, dat jullie voorbereidingen en harde werk mogen lonen en dat er heel wat spektakel getoond mag worden!
Wij zijn er dagelijks voor u met een update van de resultaten.
Volgt u liever sneller?
Dat kan via onze socials!

Het bad ziet er niet slecht uit!

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Plaats een reactie