Netanya Dag 4: Timmers, Surgeloose en Vanluchene finale, Lecluyse vierde

Mixed feelings bij de finalesessie van de vierde dag van het EK korte baan in Netanya (ISR). De Belgische mannen presteerden sterk en zowel Pieter Timmers en Glenn Surgeloose op de 100m vrije slag, als Emmanuel Vanluchene op de 100m wisselslag wisten zich te plaatsen voor de finale. Fanny Lecluyse bleef echter iets onder de -weliswaar hoge- verwachtingen en moest zich tevreden stellen met de ondankbare vierde plaats. Ranomi Kromowidjojo (NED) zette nog een fantastische split neer op de 4 x 50m vrije slag voor gemengde ploegen.

50m rugslag dames: halve finales

Sanja Jovanovic (CRO) en Katinka Hosszu (HUN) voerden het pak aan met tijden van 26.60 en 26.65 respectievelijk. Aleksandra Urbanczyk (POL), Elena Gemo (ISR), Simona Baumrtova (CZE), Katrina Listopadova (SVK), Aliaksandra Herasimenia (BLR) en Alicja Tchorz (POL) vervoegen hen in de finale. Met allen tijden onder 27 ligt de strijd voor de medailles helemaal open.

50m vlinderslag heren: halve finales

Op de 50m vlinderslag bij de heren  won Nikita Konovalov (RUS) de eerste halve finale, Tsurkin (BLR) de tweede. Onze landgenoot Gilles De Wilde zette een mooie tijd neer van 23.39. Hij eindigde hiermee dertiende wat hem dus geen ticket voor de finale opleverde. Popkov (RUS), Govorov (UKR), Rivolta (ITA), Sankovich (BLR), Codia (ITA) en Todorovic (CRO) vervolledigen het achttal voor de finale later vandaag.

100m schoolslag dames: finale

Wat voor ons land een hoogtepunt moest worden is uitgedraaid op een lichte ontgoocheling. Fanny Lecluyse leek na haar zilveren medaille op de 50m meer dan ooit klaar om een medaille en misschien zelfs de titel te pakken op de 100m schoolslag. Het draaide echter nooit zoals het drie weken geleden bij het WK draaide en met 1.05.49 bleef ze acht tienden boven haar eigen Belgische record. Hiermee eindigde ze op de ondankbare vierde plaats. Jenna Laukkanen (FIN) pakte na de titel op de 50m nu ook de titel op de dubbele afstand. Moniek Nijhuis (NED) en het Turkse toptalent Viktoria Gunes zwommen naar respectievelijk zilver en brons. Fanny kennende zal ze hier helemaal niet tevreden mee zijn. Hopelijk geeft haar dit motivatie voor de 200m morgen.

100m vrije slag heren: halve finales

Meteen nadien volgden de voor ons land eveneens belangrijke halve finales op het koningsnummer: de 100m vrije slag. In de eerste halve finale tikten Pieter Timmers en Glenn Surgeloose aan als tweede en vierde met tijden van 47.32 en 47.36. Dit leverde hen de vierde en zesde tijd overall en dus ook twee finaletickets. Wanneer ze hun niveau morgen nog een tikkeltje kunnen opkrikken zit een medaille er zeker in. Marco Orsi (ITA) lijkt relatief zeker van het goud morgen met 46.42. Philipp Wolf (GER) en Sebastian Szczepanski (POL) lijken echter wel te verslaan. Ook Aleksandr Kliukin (RUS), Mindaugas Sadauskas (LTU) en Artyum Machekin (BLR) zullen we morgen terugzien.

200m wisselslag dames: finale

Op de 200m wisselslag pakte Katinka Hosszu (HUN) haar vijfde goud van dit tornooi en dat deed ze in een kampioenschapsrecord van 2.02.53. Siobhan-Marie O’Connor (GBR) was net als op de 100m wissel ‘best of the rest’. De jonge Zweedse Louise Hansson zwom naar brons en hield Lara Grangeon (FRA) en Hannah Miley (GBR) af.

100m wisselslag heren: halve finales

In de eerste halve finale van de 100m wisselslag trok Emmanuel Vanluchene het laken naar zich toe. Hij bleef met 52.91 iets boven zijn persoonlijk record (52.72), maar kan zich dus opmaken voor een kansvolle finale morgen. In de tweede halve finale bleken alleen topfavoriet Sergei Fesikov (RUS) en thuiszwemmer Yakov Yan Toumarkin (ISR) sneller. Liam Tancock (GBR) was vanmorgen snel, maar bleek nu slechts de vierde snelste. Ook Andreas Vazaios (GRE), Philip Heintz (GER), Diogo Carvalho (POR) en Marcin Cieslak (POL) gaan door. Morgen krijgt Vanluchene dus de uitgelezen kans om zijn eerste individuele, internationale medaille te pakken.

200m vrije slag dames: finale

Federica Pellegrini (ITA) liet nog eens van zich horen, want met 1.51.89 liet de Olympisch kampioene van 2008 een absolute toptijd noteren. Katinka Hosszu zwom vanmorgen al goed door, maar gaf er uiteindelijk de voorkeur aan om niet te starten in deze finale. Veronika Popova (RUS) pakte het zilver voor Femke Heemskerk (NED) die lange tijd aan de leiding zwom en genoegen moest nemen met brons. Het was in de typische laatste 50 meter dat Pellegrini de turbo aanzette.

100m schoolslag heren: finale

Adam Peaty (GBR) gaat dit tornooi verlaten zonder individuele titel, want op de 100m schoolslag liet hij zich verrassen door de Europees kampioen op de 200m, Marco Koch (GER). Giedrius Titenis zwom naar brons en liet zo Fabio Scozolli (ITA) ontgoocheld achter zich. Het is duidelijk dat Peaty veel beter voor de dag komt op de lange baan en nog veel progressie kan boeken op starten en keerpunten.

100m vlinderslag dames: halve finales

Sarah Sjöström (SWE) toonde in de eerste halve finale op de 100m vlinderslag dat zij en niemand anders morgen het goud zal pakken. Met 55.65 was ze veruit de snelste, al ging de Duitse Alexandra Wenk relatief goed mee. Jeanette Ottesen (DEN) zwom naar winst in de tweede halve finale, maar gaf nooit de indruk morgen een bedreiging te kunnen gaan vormen voor Sjöström.  Ilaria Bianchi (ITA), Inge Dekker (NED), Siobhan-Marie O’Connor (GBR), Silvia Di Pietro (ITA) en Louise Hansson zullen morgen ook in actie komen tijdens de finale.

50m vlinderslag heren: finale

Na wat terughoudend door de reeksen en de halve finales te zijn gezwommen was het dan uiteindelijk toch topfavoriet Andriy Govorov (UKR) die in 22.36 naar de titel op de 50m vlinderslag zwom. Hij hield Yauhen Tsurkin (BLR) en Aleksandr Popkov (RUS) achter zich. Ook Konovalov (RUS), Sankovich (BLR), Rivolta (ITA) en Codia (ITA) bleven onder de 23 seconden.

50m rugslag dames: finale

Katinka Hosszu snelde naar titel nummer zes en hield met 26.13 de sterke Poolse Aleksandra Urbanczyk achter zich. Sanja Jovanovic (CRO) pakte het brons.

4 x 50m vrije slag mixed: finale

Italië blijft het goed doen op estafettes en pakte na de titel bij de dames gisteren nu ook de titel op de 4 x 50m vrije slag voor gemengde ploegen. Federico Bocchia, Marco Orsi (met een split van 20.46), Silvia Di Pietro en de temperamentvolle Erika Ferraioli zwommen naar een eindtijd van 1.29.26 en wisten zo het Russische en het Nederlandse kwartet achter zich te houden. Het moet wel gezegd dat Ranomi Kromowidjojo met 22.73 een geweldige split neerzette.

(PV)

 

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Plaats een reactie