Nabespreking Flanders Swimming Cup (met foto’s!)

Het eerste Vlaamse wedstrijdweekend zit er alweer op.
Drie dagen lang gaf iedereen – zwemmers, trainers, officials, crew en vrijwilligers – het beste van zichzelf!
Wij blikken terug op een geslaagde Flanders Swimming Cup en zetten graag alle hoogtepunten en Vlaamse kampioenen nog eens extra in de verf!
Graag alle resultaten checken? Dat doe je hier.
Foto’s van de open podia vindt u in dit artikel per dag.
Graag alle foto’s bekijken? Dat doe je hier. Bedankt aan fotograaf Jos!

Dag 1 – vrijdag 19/01

In de ochtendsessie zwemt Sam De Visser naar de EK-limiet para-zwemmen op de 400m vrije slag. Hij doet dit in een tijd van 4:26.22 en blijft zo meer dan 10 seconden onder de vooropgestelde limiet.

De finales trappen we af met de 1500m vrije slag. Dit zorgt meteen voor heel wat spektakel. Maar liefst 3 zwemsters, Alisée Pisane, Sarah Dumont en Siri Vanderlinden, weten hun prestatie te bekronen met een limiet voor de EK of EJK (of beiden!).

De 100m vlinderslag levert een spannende strijd op tussen de 2 Britse trainingsmaten Edward Mildred en Jacob Peters. Mildred trekt aan het langste eind en is de snelste in 53.05. Hij blijft Peters 3 honderdsten voor.
Vincent Van Hooydonck kroont zich tot Vlaams kampioen. Het is de eerste van een reeks mooie prestaties voor hem op deze kampioenschappen. Niels De Meyer en Ruben Mees worden nummers 2 en 3.

Geen Freya Anderson in de finale van de 200m vrije slag, zij gaf forfait. Niet getreurd, Lotte Vanhauwaert maakt er samen met Victoria Catterson en Camille Henveaux een mooie strijd van. Het is de Ierse Catterson die de overwinning naar zich toe trekt in de laatste 50m.
Camille Henveaux verzekerde zich met 2:02.77 van de EJK-kwalificatie tijdens de ochtendreeksen. In de A-finale komt ze met 2:02.15 amper 3 honderdsten tekort om zich ook voor het EK te plaatsen.
In de B-finale zwemt Nore Michiels naar een nieuw persoonlijk record en zo voldoet ook zij aan de vooropgestelde EJK-limiet.
Het Vlaamse podium is Lotte Vanhauwaert, Zinke Delcommune en Lana Ravelingien.

De finale van de 100m rugslag is een mooie, internationale finale. De Brit Jonathan Adam is de snelste. Stan Franckx en Noah Verreth zijn de snelste Belgen op plaats 6 en 7.

De Poolse Adela Piskorska wint de 50m rugslag. Het Pools record waar we in de voorbeschouwing over spraken, blijft buiten bereik.
Noor Broeckaert kroont zich tot Vlaams Kampioen, Marthe Vanheuverbeke en Fleur Bussels vervolledigen het podium.

Op de 100m schoolslag komt de Duitse olympiër Lucas Matzerath in actie. Hij verzekert zich als topfavoriet van de winst. Voor de snelste Vlaamse prestatie kijken we naar Charles Grondel.

De winst op de 50m schoolslag blijft in eigen land, deze gaat naar Fleur Vermeiren, zo is ook het Vlaamse goud voor haar. Siel Verstrepen en Ante Van Dooren volgen op 2 en 3.

Tijdens de 400m vrije slag finale duiken maar liefst 3 heren onder de 4-minutengrens. Het is de Britse Kieran Bird die zich in de laatste 50m van de winst kan verzekeren. Noah Martens mag de Vlaamse gouden plak rondhangen. Bas Claerhout wordt tweede en Seppe Lammens derde.

De Ierse olympiër Ellen Walshe is de snelste op de 100m vlinderslag. Het Vlaamse podium ziet er als volgt uit: Elina D’Hooghe, Luca Vanderbruggen en Maya Hiel.

De 50m vrije slag brengt de snelste mannen aan de start. Het is de 19-jarige Jacob Whittle die met de overwinning naar huis gaat. Vincent Van Hooydonck verzekert zich met een razendsnelle tijd van een EK-selectie. Voor een EJK-selectie moet hij nog 7 honderdsten versnellen. Dit weekend verbeterde hij zijn persoonlijke record op deze sprintafstand met maar liefst een halve seconde.
Thomas Thijs blijft hem echter voor, hij mag zich de nieuwe Vlaams kampioen noemen. Seppe Lammens vervolledigt het podium.

De Ierse Ellen Walshe sleept na de 100m vlinderslag ook de winst op de 200m wisselslag in de wacht.
Zinke Delcommune is de nieuwe Vlaamse kampioene. Zij bleef 1 seconde boven de EK-limiet, die is voor in april! Ante Van Dooren en Sam De Bont vullen het podium aan.

Dag 2 – zaterdag 20/01

Ook op dag 2 zien we een interessante finalesessie.

Als eerste wedstrijd staat opnieuw een lange afstandsnummer, ditmaal de 800m vrije slag dames, op het programma. Alisée Pisane verzekert zich van de winst. Ze blijft boven de limiet voor het EK maar koos deze wedstrijd dan ook niet als selectiemoment.
Zowel Camille Henveaux (8:52.09) als Sarah Dumont (8:55.69) duiken onder de vooropgestelde EJK-limieten.
Na de Waalse dames is Siri Vanderlinden de snelste Vlaamse, gevolgd door Jolien Vermeylen (professioneel triatlete bij Team Belgium) en Tine Vinck.

Ook bij de heren staat deze 800m vrije slag op het programma. Maxime Courtois sleept de overwinning in de wacht en duikt, net als trainingsmaatje Camille Henveaux eerder, met zijn tijd van 8:15.70 onder de EJK-limiet.
Noah Martens kroont zich tot Vlaams kampioen, gevolgd door Fernando Dehaudt en Bas Claerhout.

De Ierse vlinderslagspecialiste Ellen Walsche lijkt niet te kloppen dit weekend en wint de 50m vlinderslag.
Zinke Delcommune, Briana Wouters en Elina D’Hooghe mogen plaatsnemen op het Vlaamse podium.

De 200m vlinderslag wordt gewonnen door een Portugese zwemmer, Alexandre Apseniece. Niels De Meyer kroont zich tot Vlaams Kampioen. Rugslagzwemmer Lander Hendrickx tikt als tweede aan en Bere Waerniers is nummer 3.

De Poolse Adela Piskorska is de snelste op de 200m rugslag. Zij verzekert zich, na de winst op de 100m rugslag vrijdag, van een rugslagdubbel. Fleur Bussels is de snelste Vlaming, gevolgd door Noor Broeckaert en Marthe Vanheuverbeke.

De 50m rugslag wordt gewonnen door de Duitse Cornelius Jahn. Hij eindigt in 25.11.
Stan Franckx komt met 25.49 wel héél dichtbij het Belgische record. Wanneer zal hij dit breken? Op het Vlaamse podium zien we Stan franckx, Noah Verreth en Jens Berges.

We zien Ellen Walsche met overwinning nummer 4 van het weekend, ook de 400m wisselslag mag ze op haar naam schrijven. Sarah Dumont zwemt in de ochtendreeksen al een tijd van 4:58.44 en blijft daarmee ook op deze afstand onder de EJK-limiet.

De 400m wisselslag wordt gewonnen door een Nederlander, Yanieck Weijland. Noah Martens en Niels De Meyer zorgen voor een één-tweetje voor BRABO. Ilio Kopriva wordt derde.

Op de 100m schoolslag is de Ierse Niamh Coyne als eerste aan de muur. Zij haalt het nipt voor haar landgenote Ellie Mc Cartney. Siel Verstrepen is de nieuwe Vlaamse Kampioene. Fleur Vermeiren en Ante Vandooren volgen op plek 2 en 3.

Lucas Matzerath bevestigt zijn status als schoolslagspecialist en haalt, na de overwinning op de 100m, ook de overwinning binnen op de 50m schoolslag. Charles Grondel wordt derde in de finale en kroont zicht tot Vlaams Kampioen. Loek Huyghelier en Midas Vanderhulst mogen mee het podium op.

Net als op de 200m vrije slag, is Victoria Catterson ook de snelste op de 100m vrije slag. Lotte Vanhauwaert toont zich een waardige tegenstander voor de Ierse en is met een mooi persoonlijk record de snelste Vlaamse. Zinke Delcommune en Nore Michiels zijn nummers 2 en 3.

De 100m vrije slag brengt Tom Dean aan de start. Alle ogen zijn op hem gericht maar toch is het Jacob Whittle die met de overwinning gaat lopen. Hij tikt Tom nipt uit de race (49.08 vs 49.14).
Thomas Thijs wordt opnieuw Vlaams kampioen in 50.32. Zien we hem dit jaar nog onder die 50 seconden?
Vincent Van Hooydonck scherpt zijn persoonlijke record mooi aan tot 51.58 en wordt tweede vlaming. Ook Seppe Lammens duikt voor het eerst onder 52 seconden (51.82) en wordt derde.

Dag 3 – zondag 21/01

Dag 3 brengt Logan Vanhuys aan de start op de 1500m vrije slag. Voor hem is dit een uitstekende training, over 2 weken staat hij al aan de start van de 10km open water in Doha. Na 30 banen knokken is Logan duidelijk de snelste.
Noah Martens wordt Vlaams Kampioen, gevolgd door Fernando Dehaudt en Bas Claerhout.

Op de 200m rugslag is de Duitse Cornelius Jahn de snelste. Hij maakt er een mooie strijd van met Cameron Brooker. Tijden onder de twee minuten-grens zien we echter niet op het bord. De snelste Belg is Lander Hendrickx, gevolgd door Noah Thiébaut en Miel Verheye. Stan Franckx gaf ’s ochtends al forfait.

Adela Piskorska zorgt voor een clean sweep bij de rugslagnummers. Na de 50 en 200m is ze ook op de 100m rugslag overduidelijk de snelste! Noor Broeckaert, Marthe Vanheuverbeke en Fleur Bussels zijn de 3 snelste Vlamingen. Fleur Verdonck kwam niet in actie, anders had zij zeker kunnen meedingen naar een podiumplaats.

Met een razendsnelle schoolslagsplit van 32.52 trekt de Duitse Lucas Matzerath de winst op de 200m wisselslag naar zich toe. Hij bewijst zijn klasse als wereldtopper in de schoolslag. Tom Dean komt op dit nummer in actie in de ochtendsessie en kan daar zelfs de snelste tijd neerzetten. ’s Middags laat hij deze wisselslag echter links liggen met het oog op een andere 200m…
Elian Mabbe, Niels De Meyer en Bartel Vranken zijn de Vlaamse nummers 1, 2 en 3.

De overwinning op de 200m vlinderslag gaat naar de topfavoriete, de Duitse Kathrin Demler. Sarah Dumont is in de ochtendreeksen nét te traag voor alweer een EJK-kwalificatie, in de namiddag geeft zij forfait.
Hanne Van Heugten is de snelste Vlaamse. Maya Hiel en Sam De Bont mogen mee het podium op.

Geen buitenlandse deelnemers kunnen de Belgische recordhouder Noah De Schryver van de winst van zijn geliefkoosde 200m schoolslag houden. Dat doet hij in 2:15.42, geen verbetering van zijn persoonlijk record. Die verbetering mogen we misschien verwachten op de Qualification Meet in Eindhoven in april? Dit is de wedstrijd die hij opgaf als kwalificatiewedstrijd voor het EK.
Lukas Baeten en Cas Wouters zijn nummers 2 en 3.

Lotte Vanhauwaert gaat alweer de strijd aan met een Ierse zwemster, het lijkt de rode draad doorheen haar wedstrijdweekend. Het is uiteindelijk de Ierse Grace Davison die aan het langste eind trekt op de 50m vrije slag. Lotte zwom in de ochtendreeksen voor de eerste maal onder 26 seconden en wordt knap tweede in de finale met 26.01. Ze verzekert zich zo tot driedubbel Vlaams Kampioen op de 50, 100 én 200m vrije slag met op alledrie de nummers een nieuw persoonlijk record. We zijn al benieuwd naar haar prestaties op het WK te Doha in februari! Fleur Vermeiren en Briana Wouters vervolledigen het podium.

De Britse vlinderslagspecialist Jacob Peters knalt naar de overwinning op de 50m vlinderslag. Dit doet hij in een tijd van 23.44. Noah Verreth wordt 4de in deze finale en kroont zich tot Vlaams Kampioen. Noah zwom ’s ochtends al naar een zeer mooie tijd van 24.49.
Vincent Vanhooydonck en Ruwen Vervloet zijn nummers 2 en 3.

Grace Palmer pakt de winst op de 200m schoolslag in een tijd van 2:28.92, geen persoonlijk record maar wél een EK-kwalificatie! Zinke Delcommune is de nieuwe Vlaamse kampioene, gevolgd door Ante Van Dooren en Sam de Bont.

Het wedstrijdnummer waar iedereen naar uitkeek is ongetwijfeld de 200m vrije slag bij de heren. Een Olympische kampioen in actie zien in de wezenberg, dat gebeurt niet vaak. Tom Dean vervult zijn favorietenrol en laat de concurrentie ver achter zich. Hij finisht in een tijd van 1:46.35! “Een tijd die hij normaal gezien nooit zwemt in deze periode van het jaar.” Dat belooft voor het WK binnen 3 weken… wie kijkt er mee?
Tom wordt na zijn wedstrijd geïnterviewd door Sporza-journalist Dirk Gerlo. Het interview herbekijken doe je via deze link!
De Belgen doen pas mee in de B-finale, Noah Martens, Seppe Lammens en Bas Claerhout mogen het Vlaamse podium op!

De 400m vrije slag brengt een mooie race tussen Holly Hibbott, Victoria Catterson, Alisée Pisane en Camille Henveux. Holly gaat met de overwinning aan de haal na een goed ingedeelde race. Camille Henveaux (4:17.59) en Siri Vanderlinden (4:21.02) zwemmen in de ochtendreeksen onder de vooropgestelde limieten voor het EJK! Camille bevestigt haar EJK-kwalificatie in de finalereeksen. Siri is net iets trager dan tijdens de reeksen maar ze wint mooi de Vlaamse gouden medaille. Lana Ravelingien en Nore Michiels staan aan haar zijde op het podium.

Doorheen het weekend werd er ook gestreden voor de prijs voor de beste prestatie. Deze beste prestatie wordt bepaald aan de hand van het aantal World Aquatics-punten die elke prestatie oplevert. Deze prijzen gingen naar Adela Piskorska, Ellen Walshe en Lottie Cullen bij de dames. Bij de heren was het podium volledig Brits met Tom Dean, Jacob Whittle en Jacob Peters.

Zo, nu bent u hélemaal op de hoogte!
Dit weekend zien we elkaar opnieuw in het Wezenberg-bad, ditmaal voor het VJTC, de Vlaamse Kampioenschappen voor Jeugdzwemmers.

Tot dan!

Auteur: swimnation.be

Dé referentie voor zwemnieuws in België!

Plaats een reactie